"Kotlíkový" guláš fotorecept

sjuz - fotkasjuz, 10. októbra 2010

Foto: sjuz

Neviem veru, či sa tento guláš volá "naozaj kotlíkový" :) , my však varíme dva druhy: guláš - to je klasický hustý maďarský guláš Zobraziť celý popisNeviem veru, či sa tento guláš volá "naozaj kotlíkový" :) , my však varíme dva druhy: guláš - to je klasický hustý maďarský guláš bez zemiakov, a kotlíkový - aj keď sa nevarí v kotlíku:) - a ten je z bravčového, prípadne z miešaného - s redšou šťavou a zemiakmi.

Suroviny

1  kg alebo chudšie pliecko
5  stredných
2
5-6 plátkov
2 strúčiky
 na guláš alebo gulášové korenie
2 ČL
1 ČL
3 PL
1




Postup

  1. 1

    Cibuľu som nakrájala na malé kocky a dala na roztopenú masť pomaly smažiť. Keď je už sklovitá, pridala som na kocky slaninku, zelenú papriku a rajčinu. Paprika sa môže nakrájať aj na maličké kocky a dať smažiť spolu s cibuľou, alebo v celku, a po uvarení vybrať. Ako kto má rád. Ja som dnes dala takto.

  2. 2

    Medzitým som nakrájala mäso na kocky, veľké cca 1 cm.

  3. 3

    Použila som bujón na guláš.

  4. 4

    Na cibuľu som hodila mletú rascu, bujón, bobkový list, mletú papriku a čierne mleté korenie.

  5. 5

    Mäso som za stáleho miešania osmahla, a zaliala pivom a vodou.

  6. 6

    Mäso sa varilo v tlakovom hrnci cca 30 minút.

  7. 7

    Kým sa mäso varilo, ošúpala a nakrájala som si zemiaky.

  8. 8

    Do mäsa som pridala zemiaky, a dovarila som ešte 10 minút. Do hotového guláša v hrnci som ešte pridala pretlačený cesnak a odstavila.

  9. 9

    Guláš som servírovala s chlebíkom a pivom:) A samozrejme so sušenou čili...:))

Diskusia k receptu

enerrgizer
ten tvoj guláš vyzerá veeeľmi dobre, ja ho zvyknem robiť prevažne v kotlíku a v prírode, ale narobila si mi chute...robím trošku ináč, tak niekedy pofotím a pridám aj ten svoj...
ketty3811
juj,aj ja som dostala chuť na kotlíkový guláš v prírode.Snáď bude vonku ešte pekne a stihneme si ho urpbiť.:-)
jody
@sjuz , dobry nazov :-) je to sice len preklep (predpokladam), ale mne sa paci. :-)
sjuz
hehe - vďaka:), opravené:)
lionel - veď si to kľudne nazvi dusené bravčové so zemiakmi, a je to vyriešené:))
michsamant
Vyzera to dobre, ci je to gulas alebo nie. Tiez varim "perkelt" co vraj neni perkelt, ale pre mna aj tak je, lebo sme tomu odjakziva doma tak hovorili. @sjuz , tvoj gulas vyzera mnam ;)
aja1616
Gulášová polievka. Veď to nie je dusené, ale varené. Dobrý recept na rýchly a dobrý obed.
samanka
neviem, prečo by to malo byť barbarstvo @lionel tiež varím takýto "kotlíkový" guláš, až na to, že nedávam bujón (používam ho aj tak dosť často) a keďže u nás sa zemiaky veľmi nemusia, prevažnú časť roztlačím a guláš to pekne zahustí...
sjuz
veď všelijak sa dá...:) - toto je moja verzia, netvrdím, že je to nejaká origoš špecialitka:))
eunika
sjuz,máš rozkošnú fotku,neviem sa vynadívat,a ten guláš nemá chybu:)))
sjuz
cica - však, eunika:) - moja slabosť:)
sracz
Vynikajúca práca, Sjuz_ik - len tak ďalej! Presne ako hovoríš - je to Tvoj variant a "basta"! Som na Tvojej strane. Experimentuj, skúšaj, probuj, foť a píš presne tak, ako Ti duša piští. Mne sa to páči a aj keď som hrdý na svoj "nikname = King of gulas = nebudem váhať vcyskúšať a ochutnať aj ten Tvoj. Dokonca mám aj kotlík (hej tunajší; na ócska pijac v Sátoraljaújhely alebo v Nyiregyháza sa chystám až keď prídem na Slovač a tam si kúpim aký len Svet vymyslel), na záhrade ohnisko, mäsa je dosť, koreniny mám origo naše, Hugry aj Bulgary a počasie = Babie leto = obstojné! Ďakujem za perfiš nakopanec do iniciatívy a teškám sa na ďalšie! Vivat Varecha!
sjuz
Milý Sracz - vedela som že ma "zvozia" - ved ja predsa viem, ako sa varí poctivý guláš, no a čo ja za to môžem, že to tak od môjho detstva doma voláme...:)))?? Vďaka ti za milé povzbudenie:)!
sovka62
Milá Cica, teda Sjuz (také oslovenie len preto, že obe ste krásne), čože ťa je po vození. Polovica Slovenska varí kotlíkový guláš v hrnci podobne ako ty. Aspoň tá polovica, ktorú poznám ja. Aj ja ho tak varím a aj z hovädzieho mäsa (a moje dcéry zásadne z bravčového), ale ja som pažravec a keď varím len pre nás dvoch tak do neho z lopárika nahádžem aj pár halušiek. Tak som ho raz jedla na Liptove, veľmi mi to chutilo, tak som odkukala. Ale ostatná rodina by mi tam tie halušky ofrlala, tak recept prispôsobujem.
frezia68
@sjuz :V názve si jasne naznačila......pre mňa je výborná verzia a mám chuť ísť k Tebe na návštevu,ponúkneš? Receptov na guláš je viac a každý obľubuje vlastnú verziu a poniektorí radi vyskúšajú aj nový recept.A ja ho vyskúšam :-)))
jody
A toto veru je kotlíkový guláš! Aj keby sa kto na hlavu postavil. U nás to tiež vždy bol. A hotovo! :-)
evanaaa
Keď niekto dá sem hocijykú verziu SVOJHO receptu, tak vždy je to originál - jeho. A nemal by sa kritizovať. Iné je, ak niekto dodá, že on to robí tak, či onak, iba to druhým oznamuje, veď odchýlky sú v norme a dovolené. Prosila by som LIONELA, či by nebol taký dobrý a nedal sem jeho spôsob varenia gulášu. Aby sme vedeli.
evanaaa
Sjuz, mimochodom, robím to tak, ako ty. A- prosím ťa, kde si kúpila ten gulášový bujón? Nie je hriech, ak sa použije, ak to vylepší chuť jedla.
sjuz
*

Milá Sovka - a veru s haluškami by som si aj ja dala kotlíkový, aj hovädzí! mňam! Frezia - je to naozaj ĽÚTO, ale manžel dnes dorazil poslednú porciu v práci...:) Evannaaa - ja tieto bujóny - hriechy kuchárov:) - kupujem v maďarsku, majú ich v každých potravinách. Viem, že profi kuchári ich nepoužívajú, no ja som len celkom obyčajná žienka domáca, ktorá" hreší" používaním bujónov...:)) A všetkým vám ďakujem za milé reakcie:)!

janger
@sjuz , vyborny gulas! Skoda, ze tu nedostat take gulasove bujonove kocky. Musim pozriet, mozno som si len nevsimla... Tiez by som ""zhresila"";-)! Mas uplne pravdu. A... tiez som pozerala na tu krasnu macicku :-)! Vyborna fotka. Mas maciek viac? Na predchadzajucom obrazku bola ina, ci nie?
sjuz
janger - veru už nemám žiadnu:(, mala som dve. Ale určite ešte budem mať:)
zitar
Mne sa veru páči tento typ gulášu. Však na gulášové variácie by mohla byť celá kuchárska kniha, toľko je rôznych spôsobov jeho varenia. Ale veď o to ide, že človek má na tanieri zase niečo nové.
haston
hneď by som si dal, aj som robieval kotlíkový guláš, ale pri delenej strave sa nedá...:-( ale aspoň slinky mi môžu tiecť:-)
julica
Nie je to barbarstvo, ale ani guláš, je to gulášovo-bujónová polievka. Aj mama takú robí, ale stále za to dostáva výčitky, že dobrý guláš nevie navariť.
Sjuz, keby si do tejto polievky postrúhala tri zemiaky, hneď by mala gulášovejšiu konzistenciu a chuť.
sjuz
julica - ďakujem - ja ale nechcem gulášovejšiu chuť :), toto je recept, ako sme ho varievali za môjho detstva:), guláš varím inak - ale ani do neho nestrúham zemiak - pretože je hustý sám o sebe bez zemiaku aj bez múky, strúhanky či iných "pomocníkov" :)
sportak
Páči sa mi tento rcp. Jednoduchý a určite bude výborný. Vyskúšam v najbližšej dobe.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia