Kostolanské scískance (fotorecept)
	        Autor receptu: miki77
	         
	        
	        Veľmi chutné jedlo (pochúťka) ktoré má dlhodobú tradíciu vo Veľkých Kostoľanoch a v blízkom okolí. Kto je originálnym autorom tohto receptu netuším a ani to či sa toto jedlo pripravuje aj v iných kútoch slovenska ale pod iným názvom. Viem len toľko, že "scískance" sa pečú v každej veľkokostolianskej domácnosti...
| 		  
				  	  
				  	4 porcie  | 
				  	  
				  	120 minút príprava  | 
				  	  
				  	20 minút  na 180 °C  | 
Postup
- Zemiaky uvarené v šupke zlejeme  z vody a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich očistíme.
 - Očistené zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle...
 - ...pridáme osiatu múku a soľ. Solíme tak aby bolo cesto mierne slankavé...
 - ...cesto dôkladne a dlho miesime až sa začne lepiť na pracovnú dosku. Počas miesenia múku nedosýpame ! Keď máme cesto dostatočne vymiesené tak ho máličko posypeme múkou aby sa nám nelepilo...
 - ...a vytvarujeme " šulec " z ktorého odkrajujeme približne rovnaké kúsky...
 - ...ktoré rozgúľame na tenkú placku ( od bodu 1 až po bod 6 sú to v podstate nepečené lokše ). Potrieme kačacou masťou ( môže byť aj olej ) a ...
 - ...preložíme vrchnú časť...
 - ...spodnú časť...
 - ...jednu stranu...
 - ...a druhú stranu.
 - Scískance poukladáme na vymastený plech,potrieme kačacou masťou alebo olejom,prípadne ešte trošku osolíme ...
 - ... a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 - 200 stupňov na cca 20-25 minút, obojstranne. Každá rúra pečie inak, treba skúšať.Niekto scískance vypráža na oleji v panvici ako šišky.
 - Scískance majú jednu obrovskú chybu tak ako aj všetky dobré jedlá - nevydržia dlho. Obsah misky mal životnosť asi 10 minút. Verím tomu, že kto okúsil " scískanec " , nezabudne a neodradí ho ani zdĺhavosť a pracnosť prípravy ...