Košíčky
Košíčky z krehkého cesta s marhuľovým džemom (fotorecept)
Autor receptu: theflyingbaker
Pôvodný recept je s Nutellou, no mala som otvorený marhuľový džem a chcela som ho nejakým spôsobom spotrebovať.* A teda si náplň do košíčkov môžete zvoliť absolútne
akúkoľvek (pistáciový krém, Nutella,
gaštanový krém, lemon curd, džem,...)
|
12 porcií |
30 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Do misy od kuchynského robota dajte zmäknuté maslo s práškovým cukrom a s nadstavcom lopatka ich dobre vymiešajte do krémova.
- Postupne prilievajte olej a miešajte, kým sa úplne nezapracuje, následne pridajte vajce, vanilkový cukor, štipku soli a vyšľahajte hladkú hmotu.
- Postupne prisypte hladkú múku (na dvakrát), najprv miešajte za pomoci robota a potom rukou vypracujte mäkké, nelepivé cesto. Ak sa vám cesto nedarí spojiť, postupne si ešte dosypte múku.
- Cesto zabaľte do fólie a vložte na 30 minút do mrazničky (aby sa dalo strúhať).
- Odkrojte asi 1/3 stuhnutého cesta a odložte ju do chladničky (túto budeme strúhať). Zvyšok rozdeľte na 12 dielov, vytvarujte do guľôčok a vložte do formy na muffiny. Formu netreba vôbec vysypať múkou, košíčky vyjdú von :-)
- Dno malého pohára namočte do múky a zatlačte do stredu každej guľôčky, čím vytvoríte jamku. Ja mám tvorítko na košíčky, ale pohárom to ide rovnako dobre.
- Do každej jamky dajte lyžičku náplne a navrch nastrúhajte odložený kúsok cesta na hrubom strúhadle.
- Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 – 25 minút, kým povrch nie je krásne zlatistý.
- Po vychladnutí môžete košíčky pofŕkať roztopenou čokoládou pre extra efekt.
- Tip: Košíčky z formy vyberiete pomocou noža, ktorý vtlačíte medzi stenu košíčka a formy.