Košíčky s orechovou plnkou (fotorecept)
Autor receptu: andys
Vianočné pečivo aj pre najnáročnejšie mlsné jazýčky.
60 minút príprava |
15-20 minút na 160 °C |
Postup
- Suché suroviny na prípravu cesta (múku, prášok do pečiva, práškový cukor a vanilkový cukor) dôkladne premiešame (je to dôležité, aby sa prášok do pečiva dostal do celej masy), pridáme vajíčko, žĺtok, zmäknutý tuk a kôru z 1/2 dôkladne umytého citróna a vypracujeme hladké cesto.
- Cesto dáme odpočinúť do chladu. Zatiaľ si pripravíme plnku: Maslo vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, primiešame 3 žĺtky, mleté orechy, múku a drvené piškóty ochutené rumom. Zo 4 bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý vmiešame do orechovej masy.
- Odpočinuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej podložke. Podľa veľkosti formičiek, v ktorých budeme piecť košíčky, vyberieme vykrajovaciu formičku (ja kolieska vykrajujem pohárom, ktorého okraj namáčam v múke - vždy nájdem tú správnu veľkosť a nemusím mať veľké množstvo formičiek. Pohár odporúčam aj vtedy, ak na vaľkanie používate silikónovú podložku, na ktorej sa neodporúča používať ostré vykrajovátka).
- Povykrajujeme kolieska, ktoré povtláčame do formičiek (plechové formičky vymastíme tukom, teflónové formičky, aké som použila ja, vymastiť netreba). Cesto popicháme špáradlom, aby sa nenafúklo.
- Do košíčkov pridáme orechovú náplň.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 stupňoch. Upečené košíčky necháme vo forme vychladnúť, vychladnuté košíčky opatrne vyberieme. Vrch košíčkov namáčame v poleve, pripravenej z čokolády a tuku. Vrch môžeme ozdobiť 1/2 orechov, mandlí alebo lentilkami.