Košíčky s orechovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: andys

Vianočné pečivo aj pre najnáročnejšie mlsné jazýčky.

60 minút
príprava
15-20 minút
na 160 °C

Postup

  1. Suché suroviny na prípravu cesta (múku, prášok do pečiva, práškový cukor a vanilkový cukor) dôkladne premiešame (je to dôležité, aby sa prášok do pečiva dostal do celej masy), pridáme vajíčko, žĺtok, zmäknutý tuk a kôru z 1/2 dôkladne umytého citróna a vypracujeme hladké cesto.
  2. Cesto dáme odpočinúť do chladu. Zatiaľ si pripravíme plnku: Maslo vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, primiešame 3 žĺtky, mleté orechy, múku a drvené piškóty ochutené rumom. Zo 4 bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý vmiešame do orechovej masy.
  3. Odpočinuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej podložke. Podľa veľkosti formičiek, v ktorých budeme piecť košíčky, vyberieme vykrajovaciu formičku (ja kolieska vykrajujem pohárom, ktorého okraj namáčam v múke - vždy nájdem tú správnu veľkosť a nemusím mať veľké množstvo formičiek. Pohár odporúčam aj vtedy, ak na vaľkanie používate silikónovú podložku, na ktorej sa neodporúča používať ostré vykrajovátka).
  4. Povykrajujeme kolieska, ktoré povtláčame do formičiek (plechové formičky vymastíme tukom, teflónové formičky, aké som použila ja, vymastiť netreba). Cesto popicháme špáradlom, aby sa nenafúklo.
  5. Do košíčkov pridáme orechovú náplň.
  6. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 stupňoch. Upečené košíčky necháme vo forme vychladnúť, vychladnuté košíčky opatrne vyberieme. Vrch košíčkov namáčame v poleve, pripravenej z čokolády a tuku. Vrch môžeme ozdobiť 1/2 orechov, mandlí alebo lentilkami.