Košická rántotka - inovácia zapraženej polievky

sracz - fotkasracz, 17. novembra 2010
Košická rántotka - inovácia zapraženej polievky
Foto: sracz

Varecha – drukeruje (drukerišta, fanúšik v košickom nárečí) – klasickým slovenským receptom. Zapražená polievka rozhodne ku klasike patrí. O tom nepochybujem. Akurát moja milovaná Zobraziť celý popisVarecha – drukeruje (drukerišta, fanúšik v košickom nárečí) – klasickým slovenským receptom. Zapražená polievka rozhodne ku klasike patrí. O tom nepochybujem. Akurát moja milovaná babička, Lady Ann, na mňa z obláčikov na nebesiach hrozí prstom. Podľa jej mentality málo – šanujem korunki (šetrím peniaze), lebo som v rántotke použil hovädzí vývar miesto vody; čo som mal robiť, keď mi v mrazničke, po švagrovej návšteve, zavadzial? Dobre padne v studené novembrové dni a ja som ju miloval na raňajky!

4÷6
porcie
5 minút
príprava
14 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 PL
2 PL, čerstvé
2 PL
2÷2,5 l, (kurací, zeleninový, alebo voda)
1÷1,5 ČL, (MČSP)
1÷1,5 ML, (drvená)
3÷4 ks
6 ks
podľa chuti g
podľa chuti g
podľa chuti g
podľa chuti PL, posekaná
podľa chuti PL, čerstvý
podľa potreby porcie, starší
podľa potreby ks




Postup

  1. 1

    pracovnú zostavu všetkých ingrediencií uložíme na dosah rúk.

    Košická rántotka - inovácia zapraženej polievky - obrázok 1
  2. 2

    z olivového oleja, žerstvého masla a hladkej múky (ja som túto polievku už varil aj s hrubou múkou a dokonca aj s krupicou a obidve chutili výborne) urobíme už známu dvojkovú béžovú (svetlohedú) voňavú zápražku.

    Košická rántotka - inovácia zapraženej polievky - obrázok 2
  3. 3

    zalejeme ju, počas miešania, vývarom (alebo, ortodoxní klasici, vodou) a pridáme 1 ČL MČSP; necháme zovrieť a podľa potreby môžeme precediť.

    Košická rántotka - inovácia zapraženej polievky - obrázok 3
  4. 4

    primiešame 1 ML mletej alebo drvenej rasce (naši používali celú, ale mne išla medzi zuby), vložíme 3 sušené bobkové listy a podľa potreby pridáme MČK, vegetu a soľ; necháme prevrieť.

    Košická rántotka - inovácia zapraženej polievky - obrázok 4
  5. 5

    vmiešame 6 celých (-nerozkvedlaných-nerozhabarkovaných-nerozšprudľovaných-) vajíčok

    Košická rántotka - inovácia zapraženej polievky - obrázok 5
  6. 6

    a neprestávame v miešaní až do viditeľného stuhnutia bielkov; v závere do polievočky nastrúhame čerstvú kôru z jedného umytého citróna a vmiešame šťavu z jeho ½.

    Košická rántotka - inovácia zapraženej polievky - obrázok 6
  7. 7

    Servírovanie: s pokrájanými chlebovými kôrkami opraženými na – sucho – alebo s čerstvým domácim chlebíkom; jednotlivé porcie môžeme posypať čerstvo natrhanou petržlenovou a majoránkovou vňaťou. Čerstvé rožky tiež niesú na zahodenie! Moje sme už dávno zjedli, ale svojimi sa mi pochválila Babidka a

    Košická rántotka - inovácia zapraženej polievky - obrázok 7
  8. 8

    ešte raz Frézia68, teraz však s klasickou múkou. No nezjedzte ich, obe, aj s ich rožkami!

    Košická rántotka - inovácia zapraženej polievky - obrázok 8

Diskusia k receptu

mamatata2
Ja robím s hrubou múkou, pamätám si, že ako dieťa som ju neznášala, ale teraz patrí medzi moja obľúbené a je fakt, že na november je ako stvorená.
julica
Tak o takejto polievke som este nepocula, ta citronova kora ma fakt zaujala. vdaka
katamama
Jáj sraczu, je to náš írečitý demikát ale v zošľachtenej podobe! S tým by si veru zabodoval oveľa viac ako hrdina tej poviedky od J.G.Tajovského.
sovka62
Veď ty už vieš, že za takéto recepty som ti vďačná. Novinkou je pre mňa ten citrón, tak vyskúšam aj s ním, len čo dojem dnešnú zeleninovú s haluškami.
frezia68
Och,jej,čo som tu objavila ? Dám menej vajec a bude ľahká večera :-))))
zitar
Zapraženú polievku robievam často / moji ju majú radi/. Ale musím vyskúšať aj túto inovovanú. Určite bude chutiť aj mne, lebo ja tú klasiku veľmi nemusím.