Korhely leves - opilecká polievka - vyprosťovák (fotorecept)

Autor receptu: pusta

"Korhely leves" je madarská sladko-kyslá kapustová polievka z kyslej kapusty, ktorá sa podáva najčastejšie nad ránom na svadbách, na Silvestra a na rôznych rodinných oslavách ako vyprosťovák po opici. Ide o veľmi chutnú kapustnicu s klobásou, s údeným mäsom, smotanou, paprikou, výrazne korenenenú, pikantnej ostrej štipľavej chuti,ktorá preberie aj mŕtveho k životu. Je známych viac variant, pridávam náš osvedčený rodinný recept. Milovníkom ostrých pikantných polievok odporúčam vyskúšať.

4
porcie
20 minút
príprava
45 minút
na 70-80 °C

Postup

  1. Pripravila som si postupne suroviny, klobásu som pokrájala na kolieska, uvarenú údenú krkovičku na kocky o hrane asi 1,5 cm a očistila som cesnak, mne stačil jeden, klobása je výrazne cesnaková.
  2. Pokrájala som na kocky jednu veľkú cibuľu.
  3. Pripravila som si sladkú smotanu, štipľavú červenú mletú papriku, sladkú mletú červenú papriku - používam Kalocsai papriku pre jej zamatovú chuť a krásnu červenú farbu, celé čierne korenie, celé nové korenie, celú rascu bobkové listy - všetko sa mi nezmestilo do záberu :-)
  4. Kyslú sudovú kapustu som viackrát poprekrajovala nožom na menšie kusy, ochutnala som ju, nebolo treba preplachovať, inak ani nemám vo zvyku domácu sudovú kapustu preplachovať, vôbec to nie je potrebné, ale kto chce, ten môže.
  5. V hrnci na rozpálenej domácej masti som orestovala cibuľu do sklovita - asi 7 - 8 minút.
  6. K cibuli som pridala pokrájanú klobásu, pokrájanú krkovičku, krátko som spolu opražila asi 5 - 7 minút, podliala som vývarom z údenej krkovičky, pridala som všetky koreniny, aj celú rascu, okrem papriky a prikryté pokrievkou som dusila na strednom plameni - asi 20 minút, kým kapusta primerane nezmäkla, nesmie sa rozvariť na blato, má zostať al dente..
  7. Na rozohriatej masti v panvici som opražila múku do svetlej žemľovej farby, odtiahla z plameňa, pridala som obe červené mleté papriky, rozmiešala, nechala som ju rozpustiť, okorenila som ešte čerstvo mletým čiernym korením, vrátila som na oheň, za stáleho miešania som nechala korenie a papriku rozvoňať, podliala som studenou vodou a hotovú zásmažku rozmiešanú do hladka...
  8. ...som pridala k opraženej zmesi kapusty, klobásy, údenej krkovičky, korenín a povarila spolu asi 15 minút, aby sa stratila chuť múky.
  9. Potom som priliala sladkú smotanu, ktorá zjemní chuť polievky.
  10. Nechala som spolu len prebublať asi 5 minút, už som ďalej nevarila, vypla som plameň pod hrncom. Nechala som chvíľu odstáť asi 15 minút, pridala som prelisovaný cesnak, chuť som vyladila kryštálovým cukrom a octom. Prikryla som pokrievkou a nechala som ešte asi 15 minút stáť, aby sa prepojili všetky chute. Všimli ste si správne, že som ju vôbec nesolila, klobása a údené mäso a údený vývar sú slané dosť. Ale najlepšia je táto polievka ako každá dobrá kapustnica až nasledujúci deň, platí, že čím staršia , tým lepšia :-)
  11. Hotovú polievku som nabrala do tanierov a podávala som ju s krajcom čerstvo upečeného domáceho chleba. "Korhelyleves" je vynikajúca sýta tradičná maďarská veľmi ostrá sladko-kyslá, mimoriadne chutná a obľúbená kapustová polievka, moji chlapi ju do slova a do písmena priam zbožňujú :-) Odporúčam vrelo vyskúšať, ale iba tým, čo milujú mimoriadne ostré pikantné chute :D Pozor!!! - polievka nepatrí medzi diéty a ani deťom :-) Nie je to zdravé, ale úžasne chutné jedlo.