Korenený baklažánový guláš a kuskus s grilovanou zeleninou

martinis - fotkamartinis, 24. augusta 2013
Korenený baklažánový guláš a kuskus s grilovanou zeleninou
Foto: martinis

... to je baklažán najprv parený a potom dusený spolu s korenenou paradajkovou omáčkou, podávaný s chuťovým kontrastom : jemným kuskusom s grilovanou zeleninou Zobraziť celý popis... to je baklažán najprv parený a potom dusený spolu s korenenou paradajkovou omáčkou, podávaný s chuťovým kontrastom : jemným kuskusom s grilovanou zeleninou a jarnou cibuľkou. Spojenie odlišných chutí, a predsa sa zaujímavo dopĺňajú :)

1
porcia
60 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
trochu
PL
strúčik
1/2 čl
KL
štipka
1/4 ks
Stredomorský kuskus s grilovanou zeleninou:
3 kolieska
tucet
malý pohár (100 g)
malý pohár
štipka
PL
1/4 ks
40 g
malá
čerstvá




Postup

  1. 1

    Celé toto jedlo sa skladá za dvoch častí, ktoré si môžte pripraviť aj samostatne : baklažánového gulášu a stredomorského kuskusu s grilovanou zeleninou. Z časového hľadiska je vhodnejšie začať baklažánom, pretože jeho príprava je dlhšia :)

  2. 2

    Takže ako na to : z baklažánu odkrojíme 3 - 4 kolieska, ktoré použijeme do kuskusu. Zvyšok nakrájame na menšie či väčšie kocky, záleží od vašej chuti. Baklažán nemusíte nechávať vypotiť ani nič podobné, myslím, že je to zbytočná strata času :) Dve paradajky taktiež nakrájame na kocky.

  3. 3

    Do väčšej panvice nalejeme za lyžicu olivového oleja (použil som ochutený - čili), pridáme najemno nakrájaný strúčik cesnaku (čínskeho aj tri, ale ja mám poctivý od starej mamy), asi lyžičku mletej papriky, pol lyžičky rasce, nakrájané paradajky a všetko poriadne okoreníme. Rozohrejeme, krátko poopekáme, podlejeme dúškom vývaru a prikryté dusíme 20 minút.

  4. 4

    Nakrájaný baklažán paríme rovnako dlho ako dusíme paradajky - 20 minút. Túto dobu môžme využiť na prípravu nášho stredomorského kuskusu - malý pohár kuskusu dáme do misky so štipkou soli, rovnaké množstvo vývaru pripravíme na sporák, aby sme ho mohli rýchlo priviesť k varu. Hrsť cherry paradajok - povedzme dvanásť - umyjeme a poprekrajujeme na polovice. Jarnú cibuľku nakrájame najemno a pripravíme do veľkej misy, kde všetko spolu zmiešame.

  5. 5

    Pripravme si gril, respektíve vyhrejme rúru na túto funkciu. Po dvadsiatich minútach naparený baklažán vmiešame k paradajkám, osolíme a dusíme ďalších 15 minút. Na rozpálený gril kladieme kolieska baklažánu, ktorý grilujeme 5 minút z jednej a 5 minút z druhej strany. Pri jeho otáčaní na platňu alebo plech uložíme aj cherry rajčinky reznou stranou nadol.

  6. 6

    Až je zelenina ugrilovaná, zložíme ju z platne alebo plechu. Baklažán uložíme na tanier, prelejeme olivovým olejom a obložíme kuskusom, ktorý sme zaliali vracim vývarom, nechali postáť 5 minút, premiešali s lyžicou oleja, citrónovej šťavy, cibuľkou a ugrilovanými paradajkami. Tie doň pustia šťavu a tak ho dokonale ochutia, je naozaj výborný :)

  7. 7

    Guláš naservírujeme na tanier, pridáme pá kvapiek citrónovej šťavy aj olivového oleja a posypeme chuťovo výrazným syrom. Nie je to nutné, ale mne sa páči, ako sa na horúcom jedle roztečie a pridá ďalšiu nálož chuti :) Kuskus už stačí len posypať nasekanou petržlenovou vňaťou, pridať pár plátkov čili a servírovať teplé.

    Korenený baklažánový guláš a kuskus s grilovanou zeleninou - obrázok 7
  8. 8

    Môj tip : síce to nebude vyzerať lákavo, ale skúste si kuskus a guláš zľahka premiešať - kuskus ako špongia nasaje tú skvelú chuť a budete mať o zážitok navyše ;)

  9. 9

    Spájanie odlišných chutí môže v kuchyni dopadnúť dvojako : buď jedlo skončí v koši, alebo sa stane hitom vašej kuchyne. Kombináciu korenený guláš - jemný kuskus som vzal ako výzvu, ktorú sa podarilo pokoriť a výsledok bol veľmi chutný. Korenie robí z obyčajného baklažánu a paradajok jedlo ako z reštaurácie (hoci je to len rasca, paprika a čierne korenie) a kuskus nasiaknutý šťavou uvoľnenou z pečených paradajok ... keď si k tomu odkrojíte aj kúsok kolieska grilovaného baklažánu, zistíte, že viac k šťastiu možno ani nepotrebujete ;)

  10. 10

    Dúfam, že nikomu neprekáža označenie guláš, pretože guláš je, rovnako ako karí, paella, rizoto atď. jedlom nekonečných variácií :)

Diskusia k receptu

kredenc
Martinis, doteraz som mal pred tvojimi receptami úctu, ale toto je riadny "maglajz".
Držím ti palce, aby ťa varenie podľa takýchto receptov čím skôr prešlo. A nedaj nič na obdivné zvolania pochlebovačných varešiek, čo možno nikdy nič poriadne nenavarili.
martinis
@stacy77777 : baklažán je aj medzi mojimi favoritmi, najviac sa mi páči že je ako špongia : nasaje akúkoľvek chuť :)
@martina34 , @stanci11 , @ywett : Ďakujem vám veľmi pekne :)
@kredenc : mrzí ma, že som ťa týmto receptom sklamal, ale ako vidíš, iným štyrom ľuďom sa páči a mne chutí tiež. každému takáto kombinácia nesadne a ja to samozrejme rešpektujem a beriem, stále si vážim tvoj názor, hádam sa tvoje mienka opäť napraví ;)
... ale tak, myslím, že medzi varecháčkami, ktoré sem napísali, sú nepochybne aj dobré kuchárky, respektíve cukrárky-pekárky ;)
ywett
@martinis , si veľmi rozumný a inteligentný mladý muž ...rada čítam tvoje recepty, vidno, že všetky pripravuješ s láskou a radosťou, preto som aj tento recept pochválila, lebo si si dal námahu, čo najlepšie ho opísať a odfotiť. Nech sa ti naďalej dobre darí a teším sa na ďalšie tvoje zaujimavé a pekné recepty :-)

leomax
@martinis , aj mne sa Tvoj recept páči a vždy k Tvojím receptom budem mať úctu, tak, ako tvrdí niekdajšia @rajnica , dnes sa prezentujúca prezývkou @kredenc. Hádam už len IQ môjho kocúra by mi snáď dovolilo vyjadriť sa o niektorom recepte hociktorého varecháča, že je to maglajz. Už len z úcty k všetkým Vám, od ktorých sa môžem, ale som sa aj veía naučil. A samozrejme, nemôžem nikoho súdiť, keďže som doteraz nedostal odvahu dať na varechu žiadny svoj recept, presne tak, ako ho nedal ani @rajnica , s novou prezývkou @kredenc. Martin, prepáč!
kredenc
leomax prečo máš múdrejšieho kocúra, ako si sám?
leomax
@kredenc , ono to už tak v živote chodí, že niekedy majú zvierata viac rozumu, ako niektorí ľudia. Chcel som, aby sa môj kocúr pustil s Tebou do debaty, ale to razantne odmietol. Vraj si s takým primitívom nemá čo povedať, tak nám to prepáč.
leomax
@kredenc , ono to už tak v živote chodí, že niekedy majú zvierata viac rozumu, ako niektorí ľudia. Chcel som, aby sa môj kocúr pustil s Tebou do debaty, ale to razantne odmietol. Vraj si s takým primitívom nemá čo povedať, tak nám to prepáč.
evusik
@martinis tvoj recept je určite dobrý... podobný, ale oveľa jednoduchší si robím aj ja.... keď potrebujem rýchlo niečo navariť, urobím kuskus, to je bleskovka a zeleninu buď uparím, udusím alebo upečiem podľa toho koľko mám času a všetko to spolu zmiešam, je síce z toho jeden veľký maglajz ale keď to dobre dochutím bylinkami, citrónom, olejom prípadne syrom tak je to výborné jedlo len tak na vidličku....
ty si si dal záležať a pohral si sa z jedlom a to sa cení...
@leomax máš múdreho kocúra :-)
martinis
@ywett : veľmi pekne ti ďakujem, a priznávam, že ja obratom veľmi rád klikám na tvoje recepty : hoci ja veľmi nepečiem, zopár tvojich mafinov som už pre rodinku vyskúšal a boli vynikajúce, takže iste sama vieš, že láska a radosť sú pri varení najdôležitejšie, tie dávajú jedlu či koláčiku tú naozajstnú chuť ;) ja sa teším na ďalšie komentáre od všetkých príjemných ľudí, teda aj teba ;)
@leomax : neviem, za čo sa ospravedlňuješ, hádam len za to, že si nijaký recept nepridal, lebo mne by si tým spravil ooobrovskú radosť :) som si istý, že aj ty si výborný kuchár a mám zlý pocit z toho, že vždy od teba čítam pochvaly, a nemôžem ich opätovať a pochváliť tvoje jedlo aj ja :(( opäť si sa ma zastal, vo vojne by sa bol iste ocenený za hrdinstvo, ďakujem :-))
a tvoje metafory nemajú chybu ! :D
@stacy77777 : kým budem mať chuť a aspoň soľ, olivový olej a paradajku, určite nekončím ! :-)) Ďakujem ti, tiež si vernou fanúšičkou, mám z toho radosť ;)
@evusik : je to veľmi vďačné jedlo ... kuskus je otázkou naozaj 5 minút, troška zeleniny, tak ako píšeš, dobre dochutiť a niet lepšieho rýchleho jedla na svete :) a že fast food nemôže byť zdravý ! :)
keď mám čas, tak pilujem takéto jednoduché jedlá, je to zaujímavé, rád skúšam nové korenia a kombinácie. a dala si mi zaujímavú inšpiráciu : pripraviť niečo podobné s chrumkavou zeleninou na pare. bude to dobrota, vďaka za komentár aj dobrý tip :-))
julica
Vyzerá to chutne, uniká mi len, prečo sa má baklažán potiť, pariť a potom ešte raz variť. zložité.
martinis
@julica : teraz si nie som istý, či tým potiť myslíš synonymum k pariť alebo máš na mysli to klasické nasolenie, aby pustil horkosť. ak je to tá druhá možnosť, tak asi si ma zle pochopila, v recepte práve píšem, že to nie je potrebné :)) baklažán najprv v pare zmäkne a potom povarením v paradajkovej omáčke nasaje jej chuť, ale myslím, že ak je menej času, postačí ho len povariť v tej omáčke.
cesminaz
@martinis toto vyzera perfektne!!!! Milujeme taketo jedla :-) ukladam a 100%ne vyskusam,ale uz dopredu viem,ze bude mat velky uspech ;-)) dakujem za recept
amelie
recept sa mi páči, ale, @martinis , naozaj máš iba sladkých šestnásť? Tvoj slovník, štylistika a gramatika, ale aj skúsenosti s varením naznačujú niečo iné:-) Ale to je fuk, rozhodne si na Vareche správne:-)
martinis
@cesminaz : super, to mám radosť, dúfam, že ťa tvoja predstava chuti nesklame a bude všetkým, pre ktorých takéto jedlo pripravíš, chutiť :))
@amelie : bodaj by som takýchto podozrení vzbudzoval čo najviac, tie sú rozhodne príjemné :)) možno to tak nepôsobí, no naozaj mám len šestnásť, ale varenie ma baví, tak sa snažím čo najviac o ňom naučiť :)) ak chceš, pozri si môj blog, ktorý mám v profile, tam píšem, prečo mám štýl aký mám a výrazne iné záujmy, než moji rovesníci. veľká vďaka ! ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia