Korenená roláda z bravčového orecha s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Máme radi korenené mäso, pripravila som z bravčového orecha roládu. Rozrezala som ho na plát, ktorý som osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, na hrubo drvenou rascou a koriandrom, potrela som ju prelisovaným cesnakom a dijonskou horčicou, zrolovala a vrch som opakovane potrela medovo-horčicovou zálievkou. Počas pečenia sa na povrchu vytvorila chutná glazúra. Trocha práce navyše sa oplatilo, roláda mala výrazne korenenú chuť umocnenú ešte horčicovo-medovou glazúrou na povrchu.

6 - 8
porcií
12 hodín minút
príprava
120 minút
na 180 °C

Postup

  1. Bravčový orech som umyla a osušila papierovou utierkou.
  2. V mažiari som na hrubo podrvila celý koriander a celú rascu.
  3. Bravčový orech som rozrezala ostrým nožom na obdĺžnikový plát, ktorý som rozprestrela na pečiaci papier, osolila som ho, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, rozotrela som na ňom prelisovaný cesnak a posypala podrvenou zmesou rasce a koriandru, ktorú som ešte prstami povtláčala do mäsa a...
  4. ...potrela dijonskou horčicou.
  5. Plát ochuteného mäsa som zrolovala do rolády a previazala potravinárskym motúzom, zabalila som celé do pečiaceho papiera na tesno, ktorého oba konce som zakrútila ako salonku a odložiila odpočívať na noc do chladničky.
  6. V deň pečenia som ráno vybrala roládu z chladničky a rozbalila, aby sa zohriala na izbovú teplotu. Do pekáča som dala domácu bravčovú masť dve rozkrojené cibule
  7. V miske som pripravila zálievku na glazúru, dala som do nej olej, med a dijonsku horčicu,...
  8. ...všetko som rozmiešala do hladka.
  9. Roládu z bravčového orecha som položiila na pripravenú cibuľu, okorenila a osolila som aj vrch rolády,...
  10. ...podliala som ju domácim vývarom z bravčových kostí, potrela som vrch rolády polovicou medovo-horčicvej zálievky
  11. a piekla som 90 minút v trúbe vyhriatej na 180 stupňov prikryté alobalom.
  12. Potom som opakovane potierala touto zálievkou počas pečenia.
  13. Po 30-tich minútach pečenia sa vytvorila na povrchu rolády veľmi chutná medovo -horčicová glazúra pekne sfarbená do hneda. Roládu som nechala odpočívať zabalenú v alobale asi 15 minút, potom som ju pokrájala ostrým nožom na plátky o hrúbke asi 1,5 cm. Cibuľu som vybrala a chutnú šťavu som prepasírovala cez sito, podávala som ju k mäsku v omáčniku.
  14. Podávala som horúce, na jednu osobu dala 3 plátky rolády so zemiakovou kašou, poliatou prepasírovanou šťavou a s plátkom pečenej cibule.
  15. Roláda z bravčového orecha je výrazne korenená, zároveň nádherne voňavá po dijonskej horčici, čiernom korení, rasci ,koriandri, cesnaku s úžasne chutnou medovo- horčicovou glazúrou na povrchu. Môj priateľ ma dlho povzbudzoval, aby som skúsila kombinovať mäso s medom, konečne som sa odhodlala a táto kombinácia sa skutočne vydarila, veľmi mu chutilo a pochválil ma, z čoho som mala veľkú radosť :-) - odporúčam vyskúšať aj vám!