Korenená roláda z bravčového orecha s medovo-horčicovou glazúrou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Máme radi korenené mäso, pripravila som z bravčového orecha roládu. Rozrezala som ho
na plát, ktorý som osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, na hrubo drvenou
rascou a koriandrom, potrela som ju prelisovaným cesnakom a dijonskou horčicou,
zrolovala a vrch som opakovane potrela medovo-horčicovou zálievkou. Počas pečenia sa
na povrchu vytvorila chutná glazúra. Trocha práce navyše sa oplatilo, roláda mala
výrazne korenenú chuť umocnenú ešte horčicovo-medovou glazúrou na povrchu.
6 - 8 porcií |
12 hodín minút príprava |
120 minút na 180 °C |
Postup
- Bravčový orech som umyla a osušila papierovou utierkou.
- V mažiari som na hrubo podrvila celý koriander a celú rascu.
- Bravčový orech som rozrezala ostrým nožom na obdĺžnikový plát, ktorý som rozprestrela na pečiaci papier, osolila som ho, okorenila čerstvo mletým čiernym korením, rozotrela som na ňom prelisovaný cesnak a posypala podrvenou zmesou rasce a koriandru, ktorú som ešte prstami povtláčala do mäsa a...
- ...potrela dijonskou horčicou.
- Plát ochuteného mäsa som zrolovala do rolády a previazala potravinárskym motúzom, zabalila som celé do pečiaceho papiera na tesno, ktorého oba konce som zakrútila ako salonku a odložiila odpočívať na noc do chladničky.
- V deň pečenia som ráno vybrala roládu z chladničky a rozbalila, aby sa zohriala na izbovú teplotu. Do pekáča som dala domácu bravčovú masť dve rozkrojené cibule
- V miske som pripravila zálievku na glazúru, dala som do nej olej, med a dijonsku horčicu,...
- ...všetko som rozmiešala do hladka.
- Roládu z bravčového orecha som položiila na pripravenú cibuľu, okorenila a osolila som aj vrch rolády,...
- ...podliala som ju domácim vývarom z bravčových kostí, potrela som vrch rolády polovicou medovo-horčicvej zálievky
- a piekla som 90 minút v trúbe vyhriatej na 180 stupňov prikryté alobalom.
- Potom som opakovane potierala touto zálievkou počas pečenia.
- Po 30-tich minútach pečenia sa vytvorila na povrchu rolády veľmi chutná medovo -horčicová glazúra pekne sfarbená do hneda.
Roládu som nechala odpočívať zabalenú v alobale asi 15 minút, potom som ju pokrájala ostrým nožom na plátky o hrúbke asi 1,5 cm.
Cibuľu som vybrala a chutnú šťavu som prepasírovala cez sito, podávala som ju k mäsku v omáčniku.
- Podávala som horúce, na jednu osobu dala 3 plátky rolády so zemiakovou kašou, poliatou prepasírovanou šťavou a s plátkom pečenej cibule.
- Roláda z bravčového orecha je výrazne korenená, zároveň nádherne voňavá po dijonskej horčici, čiernom korení, rasci ,koriandri, cesnaku s úžasne chutnou medovo- horčicovou glazúrou na povrchu.
Môj priateľ ma dlho povzbudzoval, aby som skúsila kombinovať mäso s medom, konečne som sa odhodlala a táto kombinácia sa skutočne vydarila, veľmi mu chutilo a pochválil ma, z čoho som mala veľkú radosť :-) - odporúčam vyskúšať aj vám!