Kôprovo-tvarohový koláč (Kapros-túrós lepény)

Autor receptu: sandriw

Korene tejto kombinácie - tvaroh + kôpor - pochádzajú z Maďarska a u nás doma si jeho prípravu tradične predávajú mamy na dcéry. Že kombinácia divná? Najprv skúste a potom hodnoťte :) Viac na: https://www.facebook.com/whiskitmixit

Suroviny

Postup

  1. Na kvások si v troche múky, teplom mlieku a cukru rozdrobíme kvasnice a necháme 10 – 15 min nakysnúť. Zmiešame si múku, cukor, štipku soli, olej, kvások a toľko mlieka, aby nám vzniklo vláčne cesto. Necháme na teplom mieste nakysnúť cca 45 min.
  2. Medzi tým si pripravíme plnku. Tvaroh vymiešame so žĺtkom a cukrom (cukru pridáme podľa chuti). Bielok si vyšľaháme a opatrne vmiešame do plnky.
  3. Po nakysnutí rukami natiahneme cesto po veľkom plechu a rovnomerne potrieme tvarohovou plnkou. Bohato posypeme kôprom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C kým kraje plnky jemne zhnednú.