Kôprová omáčka fotorecept

faktja - fotkafaktja, 2. júla 2013
Kôprová omáčka (fotorecept)
Foto: faktja

Milujem kôpor a kým je čerstvý, používam ho kam sa dá...a samozrejme mrazím...

4
porcie
5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 PL
1 dl
1/2 l
1/2 l
1 ČL
3 PL




Postup

  1. 1

    Spravíme si svetlú zápražku.

    Kôprová omáčka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zalejem vývarom, pridám smotanu na varenie a soľ (ja dávam aj bujón)

    Kôprová omáčka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nechám prejsť varom a nakoniec pridám nasekaný kôpor.

    Kôprová omáčka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na kôpor a iné sekanie mám takúto super nec po svojej babičke...:-)

    Kôprová omáčka (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

cien
Ja robím kôprovku podobne ale pridávam ešte cukor a citronovú štavu aby bola na sladko-kyslo. Aj mlieko pridávam bobkový list a čierne korenie. Omáčku prelejem cez sitko aby bola ešte jemnejšia a zbavím sa korenia bobkového listu. Potom pridám na jemno nasekaný kôpor. Už nnevarím aby kôpor nestratil farbu. úplne nakoniec ked omáčka trošku vychladne pridám citonovú štavu aby sa nezrazila a neboli hrudky. Ocot je moc agresívny, citronová štava je vhodnejšia a aj chutnejšia do všetkých omáčok kde by sa mal pridávať ocot. Vyskúšajte a uvidíte ten rozdiel :-)
mesiar50
Kôpor milujem aj ja...dokonca som ho zvykol miešať aj do tvarohových plniek pri robení koláčov.Tvoja omáčka vyzerá naozaj lákavo.. určite je vynikajúca
faktja
cien... :-)
ďakujem za komentár, ale práve preto som sem dala tento recept, pretože zo skúsenosti viem, že obyčajne sa robí väčšina podobných prívarkov na sladkokyslo. V našej rodine sme na to nikdy neboli zvyknutí, preto dávam bujón, je to opäť iná chuť, samozrejme, bobkový list zvyknem dávať tiež, ale väčšinou keď robím sýtejšiu verziu so zemiakmi.
rulik
rodina veľmi ocot nemusí tak dávam pochúťkovú kyslú smotanu a trošku cukru, máme ju veľmi radi, dobre, že už začal kôpor, mám ho aj na balkóne
modrykamen
Pani "cien" všetko povedala za mňa - citrónová šťava, cukor, pochúťková smotana. akurát že ja do všetkých smotanových omáčok dávam karamel (2kl ) rozpustený vodou. Ale akože by to bolo, keby všetky rodiny mali rovnaké chute? Tá rôznosť chutí obohacuje môj obzor a inšpiruje ma odskúšať niečo nové a kadečo sa ujme, kadečo nie.
salinka
Tiež robím na sladko-kyslo, ale aj tvoja by mi chutila.
kadely
Je zajímavé, že je i dost těch, kdo ji nemusí. Já ji miluju.
boxik
Kôpru plná záhrada , kôprovka jedno z najmilších jedál na svete, takže vďaka za námet na zajtrajší obed.
frezia68
Výborná omáčka,hoci pridám štipku cukru a citrón.....a ten sekáčik tiež krásny :-)
garanco
Ja robím tiež s bujónom, len dávam kyslú pochúťkovú smotanu, (kôpor máme tiež veľmi radi, dnes trónil v tekvicovom prívarku)
mariana33
mali sme cez víkend...akurát, že nedávam vývar, ale zápražku zalejem mliekom,pridám bobk.list, nové korenie a dochutím soľou, cukrom. Na záver ocot a kôpor nastrihám jemnučko priamo do omáčky. ale aj tá tvoja vyzerá geniálne...skúsime aj túto verziu, kôpru mám v záhradke dosť...:o)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia