Konečne podarený kváskový chlieb

Autor receptu: sovka62

Ražný kvások sa mi na druhý pokus podaril pred vyše mesiacom. Odvtedy som sa snažila upiecť chlieb, ktorý by spĺňal moje predstavy. Začiatky otrasné, postupom času som pridávala a uberala suroviny, menila dĺžku kysnutia, technológiu pečenia a chlieb sa začal podobať na chlieb. Lenže buď bol príliš nízky, alebo ťažký ako tehla, zrejme pre pomer ražnej a hladkej múky. Tak som si prehrabala hlavu, snažila sa spomenúť ako piekli mama a starká a na to, čo som sa o chleboch a kvásku naučila teraz.

20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Suroviny na kvások som zmiešala v plastovej miske. Pridala som aj čerstvé droždie, možno ho nebolo treba, ale bála som sa, že 100 ml ražného kvásku nebude stačiť, predtým som na kilo múky používala 200 ml. Kvások som nechala kysnúť v teple hodinu a pol. Ostatné suroviny som preosiala do vanglíka, vybrala som si dosť veľký a dobre som urobila, ako uvidíte neskôr. Pridala som kvások a vodu a ručne vymiesila cesto. miesila som ho asi 8 minút a až som žasla ako sa mení. Zrazu sa úplne prestalo lepiť, bolo hladké, pružné, takže vanglík som ani neumývala, len som povrch cesta potrela troškou oleja a pootáčala som ho, aby sa omastil aj vanglík.
  2. Cesto vo vanglíku som zakryla novým vreckom na odpadky. Bolo približne šesť hodín večer a pre ten deň som bola hotová. Zakryté cesto som nechala stáť na pulte a netrpezlivo som čakala na ráno.
  3. Len čom som ráno rozlepila oči, išla som sa pozrieť do kuchyne. To čom som našla vyzeralo sľubne........
  4. Ešte že ten vanglík bol dosť veľký! Cesto som nechcela múčiť, už sa mi podarilo upiecť chlieb, ktorý mal v striedke pásiky múky. Tak som ho rovno vanglíku ponaťahovala, aby z neho vyfučal vzduch, zvinula som ho do valca a uložila do pekáča, v ktorom som ho neskôr piekla. Ten môj mastiť netreba, ale ak budete používať sklený alebo plechový, vymastite si ho. Maslom, nie olejom, lebo sa prilepí (dobrá rada od @zuzliak). Pekáč som zakryla vrchnákom.
  5. Tento kúsok cesta som z cesta oddelila skôr ako som ho vytvarovala. Bude slúžiť na ďalší experiment, nechám ho vyschnúť a nasledujúci kvások skúsim spraviť z neho. Tak piekli starká, suché cesto zaliali vlažnou vodou z varených zemiakov a nechali rozkvasiť. Volali to nácesto.
  6. Po dvoch hodinách som nakukla do pekáča a zistila som, že cesto pekne narástlo. Zľahka som ho natrela slanou vodu a narezala. Žiletkou, aby som nemusela tlačiť, bála som sa, že nožom by som z cesta vytlačila vzduch.
  7. Pekáč som zakryla, vložila do teplovzdušnej rúry vyhriatej na 220 stupňov a piekla 10 minút. Vtedy som pekáč v rúre otočila predkom dozadu, neodkrývala som ho a teplotu som znížila na 170 stupňov. Takto sa piekol ďalších 20 minút. Potom som chlebík odkryla a za 15 minút dopiekla kôrku do chrumkava. A toto som nakoniec z tej rúry vytiahla.
  8. Oproti prvým pokusom som sa veru zlepšila. Veď sa pozrite. Prvý som piekla v hranatej chlebíkovej forme. Asi prekysol, lebo forma bola plná, ale keď som ho začala natierať vodou, cesto spľaslo a už nenarástlo.
  9. Ďalší narástol, ale bol plochý,
  10. hoci na reze celkom pekný.
  11. Ďalší podľa receptu z Varechy mal celkom pekný tvar, lenže bol ťažký. Chutil však všetkým, okrem mňa.
  12. Možno sa vám to nebude chcieť veriť, hoci pečenie chleba trvá dlhé hodiny, čistý čas, ktorý som mu venovala bol len 20 minút. Inak sa chlebík staral sám o seba a ja som mohla robiť to, čo som potrebovala. Naozaj mi to zabralo menej času, ako keby som sa po chlieb vybrala do najbližšieho obchodu.