Koložvárska kapusta
Koložvárska kapusta

Koložvárska kapusta podľa Majky fotorecept

mrnousik - fotkamrnousik, 26. novembra 2018
Koložvárska kapusta podľa Majky (fotorecept)
Foto: mrnousik

Priateľ mi stále hovoril: "Urob koložvársku kapustu..." Tak som googlila a všade recepty s mletým mäsom. Keďže on ju nechcel s mletým mäsom, musela Zobraziť celý popisPriateľ mi stále hovoril: "Urob koložvársku kapustu..." Tak som googlila a všade recepty s mletým mäsom. Keďže on ju nechcel s mletým mäsom, musela som po rozumy k svokre Majke. A tu je výsledok :) Chuť neviem posúdiť, lebo som dlhoročný vegán, ale chlap si pochvaľoval a neviem, či to tu môžem zverejniť ... lepšiu vraj nejedol :) Je šťavnatá (nie rozmočená), fresh ale sýta a chuťovo nebíčko v papuľke... ževraj :) Tak skúste, som zvedavá na Vaše názory.

5
porcií
10 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

800 g
500 g
1 ks veľká
200 g
100 g
50 g




Postup

  1. 1

    Začneme tým, že si dáme uvariť ryžu. A to tak, že speníme 1/4 cibule na oleji a do spenenej cibule pridáme ryžu a trochu osmahneme. Medzitým nám už vrie voda v kanvici na zaliatie. Posypeme vegetou a údenou paprikou a ešte "pošimráme" na oleji. Zalejeme vriacou vodou a necháme variť. Údená paprika a vegeta ryžu super ochutí.

  2. 2

    Pokračujeme kapustou. Na panvicu dáme speniť zvyšnú 3/4 cibuľky a pridáme kapustu. Okoreníme rascou, mletým čiernym korením, soľou, štipľavou paprikou. Dusíme asi 30-40 minút. Medzitým si nakrájame mäsko na kocky.

    Koložvárska kapusta podľa Majky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na panvici rozohrejeme trošku oleja a osmažením prudko uzavrieme mäso. Po uzavretí povegetíme, pridáme mleté čierne korenie, trochu sušeného cesnaku, mletej rasce a štipľavú papriku. Podusíme tak zo 5-7 minút. Keďže som nemala pekáč, robila som v jenskom skle. No a keďže suroviny boli horúce, tak som si zapekaciu misu dala predhriať do rúry - aby nebol teplotný šok. Začneme ukladať : 1. Vrstva kapusta - tak cca 0,8 cm hrubá.

    Koložvárska kapusta podľa Majky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    2. Vrstva ryže - všetku ryžu rovnomerne navrstviť na kapustu.

    Koložvárska kapusta podľa Majky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    3. Vrstva mäsa, klobásy a slaniny. Pekne naukladať rovnomerne, aby sa do každého sústa vošlo :)

    Koložvárska kapusta podľa Majky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na záver prekryť rovnomerne zvyškom podusenej kapusty. A pokvapkať výpekom z mäsa - kludne aj zo 10-15 lyžíc.

    Koložvárska kapusta podľa Majky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prikryjeme "deklom" od zapekacej misy a dáme do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme približne 30 minút zakryté. Na záver dáme navrch kolieska klobásky čo ostala a dopečieme ešte odokryté cca 15 minút.

    Koložvárska kapusta podľa Majky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

pivonka
Na robote mám mlynček na mäso ale bohužiaľ pokazený, takže tvoj recept mi prišiel veľmi vhod. Určite čoskoro vyskúšam.
jujoska
u nas podobne, len bez vegety, preddusenia kapusty a urcite nesmie chybat smotanova zalievka
mrnousik
@Pivonka (26.11.2018 14:04)

Ja ako vegan mlynček na mäso nepotrebujem a ten čo máme, tak už zhrdzavel. ale stejne chlap to chcel takto a nájsť recept bez mletého bol problém, tak som sa podelila :) Som rada, že príde vhod, dobrú chuť :)
mrnousik
@Jujoska (26.11.2018 14:23)

Vegeta je bio - eko pre nás vegánov :) Priatel smotanovu zalievku nechcel... je to taka Koložvárska alla jeho mamka :) Inak, keď robíte kapustu bez preddusenia, stihne sa spraviť? Resp. ta kyslosť nespôsobí stvrdnutie mäska? :)
denyany
Koložvársku robievam vždy z nemletého mäsa, je do čoho kusnúť. A kapustu dávam surovú, ak je z obchodu. Tá býva mäkšia a dusiť ju je zbytočné. Aj domácu 40 min. dusiť je veľa, myslím si.
mrnousik
@Denyany (27.11.2018 18:59)

Aj mne to prišlo vela ale paradoxne na tom pomalom "ohni" to bolo super, lebo v podstate ked si zapekam ja vegan jedla, a dam kapustu surovu, tak mi tak nechuti ako paradoxne táto ... ako by som to povedala, vytvorila taku "hmotu nasiaknutu olejom", nepripiekla sa a nebola taká kyslá. Ale skúsim nabuduce menej samozrejme :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia