Slané pečivo

Kolieska s údenou chuťou - slané trvanlivé pečivko (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Úžasné slané pečivko, ktoré nie len pekne vyzerá ale aj skvelo chutí.* Svoju úžasnú chuť a peknú farbu dostane od údenej papriky. Odporúčam toto trvanlivé pečivo každému, kto má rád údenú chuť.

64ks
porcií
20 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najprv si pripravíme všetky suroviny čo budeme potrebovať. Ja kupujem 20 %-ný ocot z ktorého som dala za 1 PL, ale ak máte 8 alebo 10 %-ný, tak jednoducho dajte 2 PL octu.
  2. V jednej miske premiešame múku, cukor, soľ, prášok do pečiva, údenú a aj riadnu mletú papriku. Teraz pridáme zmäknuté maslo, olej, vajíčka a ocot. Z tohto máme po vypracovaní dostať polomäkké cesto. Ak sa vám to celé ešte riadne nespája, tak pridajte pár kvapiek mlieka. Niekedy treba mlieko a niekedy nie, záleží na múke a aj na veľkosti vajec
  3. Z cesta odštipkávame také veľké kúsky, aby sme z nich vedeli ušúľať guľku veľkosti takej maličkej mandarínky. Čiže väčšie než orech.
  4. Guľku vyšúľame na pásik dlhý cca 18-20 cm a hrúbky prsta. Pásik prekrojíme, oba konce namočíme do vody a spojíme / stlačíme tak, aby sme dostali pekný kruh.
  5. Kruhy ukladáme ihneď na plech s papierom na pečenie. Natrieme ich žĺtkom a posypeme podľa chuti semienkami. Ja som dala černušku / Çörekotu. Pečivo pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C 15-20 minút. Treba si to sledovať, lebo čas závisí aj od vašej rúry.
  6. A tu je už krásne pečivko. Piekla som ho 20 minút. Po 15 minútach treba pozrieť do rúry a skontrolovať farbu. Keďže tieto kolieska sú takčitak červené, je trochu ťažko rozoznať, či sú už riadne upečené. Zvyknem pozerať väčšinou ten natretý žĺtok. Ak sa už trochu sfarbil a leskne sa, tak pečivko vyberiem. Určite ho nepečte dlhšie než 20 minút inak bude mať pripečenú chuť.
  7. Hneď po upečení nemá toto pečivo ešte tú svoju pravú chuť. Tú dostane až o pár dní. Ak pečivo ochutnáte po upečení a po niekoľkých dňoch, tak budete poznať rozdiel. Cesto je ľahučké a krehké. Chutí naozaj výborne!
  8. Ja toto pečivko skladujem v uzavretej papierovej krabici. Vydrží naozaj dlho, niekolko týždňov. Z tejto dávky mi vyšlo 32 guliek, z ktorej vlastne boli po 2 kolieska. Čiže mi vyšlo 64 krúžkov s priemerom 5 cm a hrúbky 1,5-2 cm.
  9. Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na YouTube