Kolieska s lekvárom

Autor receptu: sovka62

Ak ste ešte nestihli napiecť, netrápte sa. Upečte tieto kolieska a nemusíte ani vyťahovať dosku, váľok, či formičky. Dajú sa jesť hneď, nemusia stáť. Hoci je príprava naozaj jednoduchá, sú výborné. Tie ktoré sú na obrázku, robili moje dvanásťročné vnučky, nie sú celkom dokonalé, ale dievčatá mali veľkú radosť, že sa môžu zapojiť do pečenia na Vianoce.

15 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Postup

  1. Preosejeme múku a cukor, premiešame s práškom do pečiva a vanilkovým cukrom. Pridáme na kúsky nakrájané maslo (sú veľmi dobré aj s Herou) a žĺtka a vypracujeme cesto. Prášok do pečiva dávkujte opatrne, ak ho dáte priveľa, kolieska sa budú roztekať.
  2. Cesto necháme odpočívať v chlade 1-2 hodiny (môže sa zamiesiť aj deň vopred).
  3. Z cesta vyšúľame šúľok a rozdelíme na rovnaké kúsky. Z kazdého kúska vytvarujeme guličku. Vrchnú časť guličky namočíme do bielka, potom do zomletých orechov a suchou stranou položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Stred guľky stlačíme prstom a vytvoríme jamku, do ktorej dáme lekvár. Upečieme vo vyhriatej rúre.. V telovzdušnej rúre pečiem pri 200 st. Celzia, elektrickú treba zohriať na 220.