Kysnuté koláčiky s plnkou
Koláčiky z pudingového kysnutého cesta (fotorecept)
Autor receptu: happybunny
Ešte donedávna som bola v tom, že mám najlepší recept na slimáčiky z kysnutého cesta.
Ten je však už z kola von vďaka tejto mäkkučkej a
voňavej pudingovej variácii. Recept dopĺňam o tri nápady na slimáčiky: jahodovo-
vanilkové, mangové a škoricové.
55 porcií |
80 minút príprava |
125 minút na 180 °C |
Postup
- Uvaríme si puding podľa návodu, vmiešame doň maslo, kým sa neroztopí, potom pridáme mlieko a aquafabu (náhrada za 2 vajcia) - ak používame vajcia, treba počkať, kým puding trocha vychladne, aby sa v ňom nezačali variť.
- V miske si zmiešame všetky suché prísady a pudingovú zmes pridávame stále mierne teplú, aby nám cesto pekne kyslo. Miesime dohladka, asi 10 minút, cesto by malo byť stále mäkké, len nie veľmi lepkavé.
- Rozdelíme si ho podľa potreby do misiek, vytretých troškou oleja, pomúčime, necháme nášho domáceho experta vo varení skontrolovať, či je všetko ok, potom prikryjeme utierkou a uložíme na teplé miesto kysnúť asi hodinu.
- Kým cesto kysne, prichystáme si plnky. Mangové pyré si zohrejeme so škoricou a cukrom, v troške vody si rozpustíme solamyl, pomiešame s pyré a privedieme k varu. Pridávame ho podľa potreby aby bolo pyré dostatočne husté a nevytekalo nám pri rezaní slimáčikov.
- Puding si podľa návodu uvaríme s asi 300 ml mlieka, zamiešame doň pri varení vanilkovú esenciu a vanilkový cukor.
- Nakysnuté cesto si rozvaľkáme, potierame jahodovým džemom a lyžicou po ňom rozotierame vychladnutý puding.
- Zrolujeme a krájame slimáčiky, ktoré hneď ukladáme na plech. Moje nevyzerajú najlákavejšie, ale po upečení to bolo o niečo lepšie :-). Necháme ich 30 min. kysnúť na plechu. Potom pečieme 15 minút na 185 °C, znížime teplotu na 170 °Ca dopekáme ďalších 25 minút.
- Kým sa pečú, rovnako si pripravíme ďalšie cesto.
- A necháme kysnúť, kým sa pre ne neuvoľní trúba.
- Posledné cesto si polejeme roztopeným maslom a posypeme cukrovo-škoricovou zmesou. Zrolujeme a vykrajujeme slimáčiky.
- Necháme kysnúť a potom pečieme - ja som tieto malé piekla 35 minút na 175 °C.
- Ja som ešte na štvrtýkrát dopiekla všetky zvyšky, ktoré sa mi predtým nezmestili a z cesta mi vyšlo okolo 55 koláčikov. Piekla som pre rodinu, inak robievam z polovičného množstva. :) Bežne ich skladujem prikryté v trúbe a aj na druhý deň sú mäkké, tieto sme mali v chladničke a boli super aj na tretí deň. Toto cesto je vďaka pudingu ľahšie a slimáčiky sú oveľa viac hebunké, ako tie bežné.