Kysnuté koláčiky s plnkou

Koláčiky z pudingového kysnutého cesta (fotorecept)

Autor receptu: happybunny

Ešte donedávna som bola v tom, že mám najlepší recept na slimáčiky z kysnutého cesta. Ten je však už z kola von vďaka tejto mäkkučkej a voňavej pudingovej variácii. Recept dopĺňam o tri nápady na slimáčiky: jahodovo- vanilkové, mangové a škoricové.

55
porcií
80 minút
príprava
125 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Uvaríme si puding podľa návodu, vmiešame doň maslo, kým sa neroztopí, potom pridáme mlieko a aquafabu (náhrada za 2 vajcia) - ak používame vajcia, treba počkať, kým puding trocha vychladne, aby sa v ňom nezačali variť.
  2. V miske si zmiešame všetky suché prísady a pudingovú zmes pridávame stále mierne teplú, aby nám cesto pekne kyslo. Miesime dohladka, asi 10 minút, cesto by malo byť stále mäkké, len nie veľmi lepkavé.
  3. Rozdelíme si ho podľa potreby do misiek, vytretých troškou oleja, pomúčime, necháme nášho domáceho experta vo varení skontrolovať, či je všetko ok, potom prikryjeme utierkou a uložíme na teplé miesto kysnúť asi hodinu.
  4. Kým cesto kysne, prichystáme si plnky. Mangové pyré si zohrejeme so škoricou a cukrom, v troške vody si rozpustíme solamyl, pomiešame s pyré a privedieme k varu. Pridávame ho podľa potreby aby bolo pyré dostatočne husté a nevytekalo nám pri rezaní slimáčikov.
  5. Puding si podľa návodu uvaríme s asi 300 ml mlieka, zamiešame doň pri varení vanilkovú esenciu a vanilkový cukor.
  6. Nakysnuté cesto si rozvaľkáme, potierame jahodovým džemom a lyžicou po ňom rozotierame vychladnutý puding.
  7. Zrolujeme a krájame slimáčiky, ktoré hneď ukladáme na plech. Moje nevyzerajú najlákavejšie, ale po upečení to bolo o niečo lepšie :-). Necháme ich 30 min. kysnúť na plechu. Potom pečieme 15 minút na 185 °C, znížime teplotu na 170 °Ca dopekáme ďalších 25 minút.
  8. Kým sa pečú, rovnako si pripravíme ďalšie cesto.
  9. A necháme kysnúť, kým sa pre ne neuvoľní trúba.
  10. Posledné cesto si polejeme roztopeným maslom a posypeme cukrovo-škoricovou zmesou. Zrolujeme a vykrajujeme slimáčiky.
  11. Necháme kysnúť a potom pečieme - ja som tieto malé piekla 35 minút na 175 °C.
  12. Ja som ešte na štvrtýkrát dopiekla všetky zvyšky, ktoré sa mi predtým nezmestili a z cesta mi vyšlo okolo 55 koláčikov. Piekla som pre rodinu, inak robievam z polovičného množstva. :) Bežne ich skladujem prikryté v trúbe a aj na druhý deň sú mäkké, tieto sme mali v chladničke a boli super aj na tretí deň. Toto cesto je vďaka pudingu ľahšie a slimáčiky sú oveľa viac hebunké, ako tie bežné.