Koláčiky z pudingového kysnutého cesta fotorecept

happybunny - fotkaHappybunny, 7. júla 2018 15:50
Ďalšie recepty »

Ešte donedávna som bola v tom, že mám najlepší recept na slimáčiky z kysnutého cesta. Ten je však už z kola von vďaka tejto mäkkučkej a voňavej pudingovej variácii. Recept dopĺňam o tri nápady na slimáčiky: jahodovo- vanilkové, mangové a škoricové.

55
porcií
80 min
príprava
125 min
na 180 °C

Suroviny

950 g
2 PL
1 ČL
2 PL
1 bal.
1 bal.
80 ml
100 g
6 PL
Jahodovo-vanilková plnka:
350 g
1 bal.
1 ČL
2 bal.
Mangová plnka:
250 g
1/2 ČL
4 PL
2 ČL
Škoricová plnka:
100 g
300 g
3 ČL
NOVINKA: Vychádza druhá kniha z Varecha.sk:
100 slaných a sladkých receptov

Postup prípravy

  1. 1

    Uvaríme si puding podľa návodu, vmiešame doň maslo, kým sa neroztopí, potom pridáme mlieko a aquafabu (náhrada za 2 vajcia) - ak používame vajcia, treba počkať, kým puding trocha vychladne, aby sa v ňom nezačali variť.

    Koláčiky z pudingového kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V miske si zmiešame všetky suché prísady a pudingovú zmes pridávame stále mierne teplú, aby nám cesto pekne kyslo. Miesime dohladka, asi 10 minút, cesto by malo byť stále mäkké, len nie veľmi lepkavé.

    Koláčiky z pudingového kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rozdelíme si ho podľa potreby do misiek, vytretých troškou oleja, pomúčime, necháme nášho domáceho experta vo varení skontrolovať, či je všetko ok, potom prikryjeme utierkou a uložíme na teplé miesto kysnúť asi hodinu.

    Koláčiky z pudingového kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým cesto kysne, prichystáme si plnky. Mangové pyré si zohrejeme so škoricou a cukrom, v troške vody si rozpustíme solamyl, pomiešame s pyré a privedieme k varu. Pridávame ho podľa potreby aby bolo pyré dostatočne husté a nevytekalo nám pri rezaní slimáčikov.

    Koláčiky z pudingového kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Puding si podľa návodu uvaríme s asi 300 ml mlieka, zamiešame doň pri varení vanilkovú esenciu a vanilkový cukor.

    Koláčiky z pudingového kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakysnuté cesto si rozvaľkáme, potierame jahodovým džemom a lyžicou po ňom rozotierame vychladnutý puding.

    Koláčiky z pudingového kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zrolujeme a krájame slimáčiky, ktoré hneď ukladáme na plech. Moje nevyzerajú najlákavejšie, ale po upečení to bolo o niečo lepšie :-). Necháme ich 30 min. kysnúť na plechu. Potom pečieme 15 minút na 185 °C, znížime teplotu na 170 °Ca dopekáme ďalších 25 minút.

    Koláčiky z pudingového kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kým sa pečú, rovnako si pripravíme ďalšie cesto.

    Koláčiky z pudingového kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A necháme kysnúť, kým sa pre ne neuvoľní trúba.

    Koláčiky z pudingového kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Posledné cesto si polejeme roztopeným maslom a posypeme cukrovo-škoricovou zmesou. Zrolujeme a vykrajujeme slimáčiky.

    Koláčiky z pudingového kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Necháme kysnúť a potom pečieme - ja som tieto malé piekla 35 minút na 175 °C.

    Koláčiky z pudingového kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ja som ešte na štvrtýkrát dopiekla všetky zvyšky, ktoré sa mi predtým nezmestili a z cesta mi vyšlo okolo 55 koláčikov. Piekla som pre rodinu, inak robievam z polovičného množstva. :) Bežne ich skladujem prikryté v trúbe a aj na druhý deň sú mäkké, tieto sme mali v chladničke a boli super aj na tretí deň. Toto cesto je vďaka pudingu ľahšie a slimáčiky sú oveľa viac hebunké, ako tie bežné.

    Koláčiky z pudingového kysnutého cesta (fotorecept) - obrázok 12
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist