Kysnuté koláče

Koláče z kysnutého cesta (fotorecept)

Autor receptu: gordonko

Nuda, nerozhodnosť a maškrtný jazyk sú vinovaté za tento recept poskladaný zo štyroch receptov.

200 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do 300 ml vlažného mlieka dáme 1 vanilínový cukor, namrvíme 1 kocku droždia (môže byť aj trochu menej 3/4) a necháme vzísť kvások. Do misky si dáme 350 g polohrubej múky, 200 g hladkej múky, štipku soli , 125 g zmäknutého masla, 2 žĺtky, ak máme, trochu nastrúhanej citrónovej kôry - premiešame.
  2. Sypkú zmes si presypeme do misky od mixéra, nalejeme vzídený kvások a vymiešame... a podľa potreby pri miešaní cesta dohustíme ešte trochou hladkej múky. Keď máme cesto vymiešané, poprášime ho hladkou múkou a zakryté necháme 40 minút nakysnúť a máme čas na prípravu plnky.
  3. Zomelieme si 400 g maku (mám rád makové), mlieko zohrejeme, pridáme doň 1- 2 vanilínové cukry, 2 kopcovité lyžice medu, pomletý mak a zabaríme ho. Potom pridáme 2 PL lekváru, aby nám to dobre lepilo dokopy - nemám rád, keď jete makový koláč a mak sa vám sype z koláča pod nohy . Tvarohovú plnku si spravíme z 500 g téglika mäkkého tvarohu, do ktorého pridáme 1 celé vajíčko, 0,5 dcl rumu, vanilínový cukor a vymiešame - viacej som nesladil, kto chce spraví si sladšie.
  4. Nakysnuté cesto si rozdelíme na 4 diely a každý jeden si na pomúčenej doske vyvaľkáme asi na hrúbku 0,5 cm a preložíme si ho na vymastený plech - ja som použil plechy na pizzu a plnkami - MAKOVOU - TVAROHOVOU - LEKVÁROM sa pohrajeme a plníme a zdobíme (mandle, hrozienka - čo vás napadne )... Dobré je mať potravinárské vrecúška na zdobenie - išlo by to ľahšie a krajšie. Naplnený plech necháme podkysnúť aspoň 15 minút, ak nie 20 a dáme do rúry, teplota 180 °C čas pečenia 15 - 20 minút. Po upečení okraje potrieme olejom.
  5. Hotové upečené koláče s bohatou vrstvou plnky... DOBRÚ CHUŤ