Koláč z kysnutého (drožďového) cesta s aróniou

Autor receptu: paul1

Arónia čiernoplodá je ker s neuveriteľnou každoročnou plodivosťou. Plody obsahujú vitamíny A, C,P,PP, B2,B9,E, množstvo minerálnych látok. Za surova je chuť plodov sladko trpká

20
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky preosejeme múku s cukrom. Droždie rozmiešame s lyžičkou cukru + 1 lyžičkou múky a dvoma lyžicami mlieka. Premiešame a necháme vykysnúť. Do múky pridáme kvások, teplé mlieko so žltkom, soľ, vanilkový cukor a postrúhanú citrónovú kôru. Nakoniec pridáme tuk a vypracujeme hladké cesto. Dáme vykysnúť na teplé miesto. Po vykysnutí rozvaľkať, dať na plech a na to poukladáme guličky arónie premiešané s kryštalovým cukrom (s cukrom premiešať tesne pred tým, než to dáme na cesto). Na vrch koláča dáme klasickú posýpku z tuku, cukru a múky. Na posýpku dáme mletú škoricu pre lepšiu vôňu. Pre zlepšenie chuti je možné primiešať k arónii odkostkované rozpolené slivky.