Koláč z kysnutého (drožďového) cesta s aróniou
Autor receptu: paul1
Arónia čiernoplodá je ker s neuveriteľnou každoročnou plodivosťou. Plody obsahujú
vitamíny A, C,P,PP, B2,B9,E, množstvo minerálnych látok. Za surova je chuť plodov sladko
trpká
20 porcií |
60 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Do misky preosejeme múku s cukrom. Droždie rozmiešame s lyžičkou cukru + 1 lyžičkou
múky a dvoma lyžicami mlieka. Premiešame a necháme vykysnúť. Do múky pridáme kvások,
teplé mlieko so žltkom, soľ, vanilkový cukor a postrúhanú citrónovú kôru. Nakoniec
pridáme tuk a vypracujeme hladké cesto. Dáme vykysnúť na teplé miesto. Po vykysnutí
rozvaľkať, dať na plech a na to poukladáme guličky arónie premiešané s kryštalovým
cukrom (s cukrom premiešať tesne pred tým, než to dáme na cesto). Na vrch koláča
dáme klasickú posýpku z tuku, cukru a múky. Na posýpku dáme mletú škoricu pre lepšiu
vôňu. Pre zlepšenie chuti je možné primiešať k arónii odkostkované rozpolené
slivky.