Koláč z kysnutého (drožďového) cesta s aróniou

paul1 - bez fotkypaul1, 18. septembra 2015
Koláč z kysnutého (drožďového) cesta s aróniou
Foto: paul1

Arónia čiernoplodá je ker s neuveriteľnou každoročnou plodivosťou. Plody obsahujú vitamíny A, C,P,PP, B2,B9,E, množstvo minerálnych látok. Za surova je chuť plodov sladko trpká

20
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g
12 g
1
35 g
35 g (rastl.olej, maslo, masť)
1,5 dl
1/4 balíčka
1/4 ČL
z 1/2 citróna
400 g




Postup

  1. 1

    Do misky preosejeme múku s cukrom. Droždie rozmiešame s lyžičkou cukru + 1 lyžičkou múky a dvoma lyžicami mlieka. Premiešame a necháme vykysnúť. Do múky pridáme kvások, teplé mlieko so žltkom, soľ, vanilkový cukor a postrúhanú citrónovú kôru. Nakoniec pridáme tuk a vypracujeme hladké cesto. Dáme vykysnúť na teplé miesto. Po vykysnutí rozvaľkať, dať na plech a na to poukladáme guličky arónie premiešané s kryštalovým cukrom (s cukrom premiešať tesne pred tým, než to dáme na cesto). Na vrch koláča dáme klasickú posýpku z tuku, cukru a múky. Na posýpku dáme mletú škoricu pre lepšiu vôňu. Pre zlepšenie chuti je možné primiešať k arónii odkostkované rozpolené slivky.

Diskusia k receptu

radost
aronia má veľmi osobitú chuť..s tými slivkami to asi lepšie chutí..alebo sa mýlim..??
rada by som skúsila..
1x paul1
paul1
Zabudol som uviesť, koľko asi je treba arónie. Je to cca 400 g
renulienka
@paul1 , moja aronia zarodila len jeden rok, aj to 1/2 úrody vtáci ozobali. Odvtedy takmer nič už 2. rok. Neviem, kde je chyba. Zbožnujem jej sladko-trpkastu chut, tak Ti trošku tu úrodu závidím ;-)
1x paul1
venusa
Som zvedavá co to je za zázrak, tam idem na ujka G prvý x o tomto počujem. Koláč vyzerá pekne.
1x paul1
paul1
S úrodnosťou poradiť bohužiaľ neviem, skúste pohľadať na nete, tam je
veľa príspevkov o pestovaní arónie . Proti vtákom je možné aróniu
chrániť sieťou, dá sa kúpiť, ale stačí aj stará záclona. Mne sa osvedčili
staré diskety zavesené na 20-30 cm dlhých špargách. Pri otáčaní pôsobením vetra sa blýskajú a to vtákov odradzuje




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia