Makový koláč
Koláč z bieleho maku s kakaovou polevou (fotorecept)
Autor receptu: tejaja
Biely mak je mojou obľúbenou surovinou. Veľmi rada ho používam.* A keďže mi teraz došla "dodávka" surovín z mlyna, tak som samozrejme hneď po bielom maku siahla. Biely mak je veľmi dobrou náhradou za orechy pre tých, ktorí na ne majú alergiu. Vyzerá ako orechy, chutí orechovo-makovo a predsa to nie sú orechy.
1 plech porcia |
20 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Žĺtky vyšľaháme s cukrom.
- Prilejeme mlieko a premiešame. Potom za stáleho šľahania po častiach vlievame olej.
- Pridáme múku s práškom do pečiva.
- Vmiešame mletý biely mak.
- Nakoniec jemne zapracujeme sneh vyšľahaný z bielkov.
- Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech (cca 32x40 cm). Pečieme na 180 °C dozlata.
- Kým sa pečie koláč, pripravíme polevu. Vo vodnom kúpeli roztopíme tuk s cukrom a mliekom za stáleho miešania. Potom vsypeme kakao a asi 3 minúty miešame, kým sa masa pekne nespojí.
- Na horúci upečený koláč vylejeme a rozotrieme teplú polevu. Necháme vychladnúť, potom koláč nakrájame.