Makový koláč

Koláč z bieleho maku s kakaovou polevou (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Biely mak je mojou obľúbenou surovinou. Veľmi rada ho používam.* A keďže mi teraz došla "dodávka" surovín z mlyna, tak som samozrejme hneď po bielom maku siahla. Biely mak je veľmi dobrou náhradou za orechy pre tých, ktorí na ne majú alergiu. Vyzerá ako orechy, chutí orechovo-makovo a predsa to nie sú orechy.

1 plech
porcia
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Žĺtky vyšľaháme s cukrom.
  2. Prilejeme mlieko a premiešame. Potom za stáleho šľahania po častiach vlievame olej.
  3. Pridáme múku s práškom do pečiva.
  4. Vmiešame mletý biely mak.
  5. Nakoniec jemne zapracujeme sneh vyšľahaný z bielkov.
  6. Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech (cca 32x40 cm). Pečieme na 180 °C dozlata.
  7. Kým sa pečie koláč, pripravíme polevu. Vo vodnom kúpeli roztopíme tuk s cukrom a mliekom za stáleho miešania. Potom vsypeme kakao a asi 3 minúty miešame, kým sa masa pekne nespojí.
  8. Na horúci upečený koláč vylejeme a rozotrieme teplú polevu. Necháme vychladnúť, potom koláč nakrájame.