Koláč s vanilkovým krémom a lesným ovocím (fotorecept)

Autor receptu: marto990

Originál recept mám z časopisu Gurmán 8/2010. Moje zistenia po pečení. Na cesto kľudne použiť 120 g masla, hoci bude mastnejšej konzistencie, v chladničke za hodinku pekne stuhne a bude sa s ním dobre pracovať. V časopise uvádzajú 23cm priemer s 3mm cesta. Moja forma má priemer 26cm, 3mm boli, a aj tak sa mi zvýšilo cesto ešte na prkotinky, ako sú ozdobné lístky. Odporúčam robiť v rovnej forme, moja mala po okraji priehlbinku, a cesto v nej upečené bolo tuhšie. Vyskúšajte.

12
porcií
120 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Malo vymiešame s cukrom do svetlej peny, postupne pridáme vajíčka (podľa môjho skromného názoru, postačí jedno vajíčko celé a jeden žĺtok). Pridajte preosiatu múku a štipku soli. Vypracujte cesto, bude síce lepivejšie, no v chladničke do hodinky dostatočne stuhne, a bude sa s ním dobre pracovať.
  2. Na prípravu krému použijeme vanilkový lusk, ktorý pozdĺžne prerežeme a vyškrabeme zrniečka. Tie pridáme k vajíčku a 4 žĺtkom.
  3. Vanilkový lusk ktorý nám zostal, necháme priviesť do varu so smotanou. Smotana nesmie prevrieť.
  4. Vajíčka vymiešame do hustej peny. Pridáme cukor a zlatý klas a opäť vymiešame. Za stáleho miešania pridáme k smotane a miešame do zhustnutia, konzistencii pudingu. V recepte používajú kukuričný škrob. Použiť môžete napríklad aj krupicu alebo polentu, ale konzistencia bude nabobtnanejšia.
  5. Cesto vyvaľkáme asi na hrúbku 3mm. Vymastite plech, uložte na neho cesto, orežte okraje. Popichajte vidličkou, na dno položte pečiaci papier a zaťažte dno strukovinami. Dajte zapiecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 10 minút. Potom strukoviny odstráňte a pečte ešte 5 minút. Sledujte si okraje, pokiaľ by Vám začali hnednúť, vynechajte 5 minútové pečenie.
  6. Na takto predpečený korpus naložte uvarený krém. Poukladajte ovocie, prípadne ozdobte okraje. Dajte piecť na zhruba 25 minút. Koláčik si sledujte, sami najlepšie poznáte svoju rúru.
  7. Upečený koláčik dozdobte čerstvým ovocí alebo práškovým cukrom. Dobrú chuť.