Kysnutý koláč
Koláč s lieskovoorieškovou nátierkou a pistáciami
Autor receptu: redakcia
Postup- Z mlieka, droždia a 2 PL cukru
pripravíme kvások. Samostatne
vo veľkej miske zmiešame múku,
zvyšný cukor, vajcia, na kocky
nakrájané maslo, soľ, škoricu
a vanilkový extrakt. K múkovej
zmesi pridáme nakoniec aj kvások
a vymiešame ručne alebo v robote
cca 8–10 min. Cesto preložíme do misky, zakryjeme suchou utierkou
a necháme na teplom mieste kysnúť asi 2 hodiny.
- Nakysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Každú
časť rozvaľkáme na väčší obdĺžnik, potrieme lieskovoorieškovou nátierkou, posypeme nasekanými pistáciami a cesto zvinieme. Môžeme na chvíľu vložiť do chladničky, aby
sa nám cesto lepšie krájalo.
- Zvinuté cesto po dĺžke prerežeme na dve časti a prepletieme
tak, aby rozrezaná časť bola smerom hore. Opakujeme aj s druhým závinom. Preložíme do dvoch malých chlebových foriem, ktoré sme si predtým vystlali papierom na pečenie. Ešte raz posypeme pistáciami.
Babky necháme ešte chvíľu kysnúť
vo forme. Medzitým vyhrejeme
rúru na 180 stupňov a vložíme
dnu nakysnuté babky. Pečieme 30
minút. Potom necháme mierne
vychladnúť, a vyberieme z formy
a nakrájame.
|