Koláč s kiwi a so stratenou mrveničkou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Týmto svojim „výtvorom“ sa otvorene priznávam, čo som mal urobiť už dávno, že som sem_tam aj ja „babrák“ a prehlasujem, že aj u mňa občas zaúraduje „hosip“! Ale po poriadku! Doma, v Košiciach na Barčianskej 32, sme mali stromy s bielymi slivkami, z ktorých Lady Ann piekla vynikajúci koláčik s mrveničkou. No ale zožeňte teraz, v januári, slivky. Čakali sme návštevu a ja som sa chcel popýšiť. Tucet zrelých kiwi ma vyšiel lacnejšie, než ½ kg jabĺk. Tak vznikol nápad a ostatné sa už dozviete v rcp.

24
porcií
20 minút
príprava
40÷70 minút
na 180 °C

Postup

  1. pripraviť zostavu na mrveničku,
  2. na cesto,
  3. na plnku,
  4. vymiešať ručne mrveničku a elektrickým (ručným) mixérom vyšľahať cesto (od lady Ann, ktorá pracovala zásadne stručne ručne, som sa naučil tento postup, ale už s použitím prostriedkov malej mechanizácie, zmäknuté maslo, cukor a vanilkový cukor, vyšľahať elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni do peny; postupne pridávať vajíčka a vyšľahať; hladkú múku –hlm – premiešať so škrobom a pedop_om a ručne vmiešať spoločne s citrónovou kôrou do peny.
  5. a plnku
  6. na vystriekaný (vymastený) pekáč (ja som použil ten môj „odmenový“ s odoberateľným mantinelom 240 x 350 mm) vyliať cesto a opakovaným „preklápaním“ ho urovnať; posypať na hrubo posekanými mandľami a vlašskými orechami,
  7. poukladať olúpané a na osminky pokrájané kiwi a posypať ich vrecúškom škoricového cukru
  8. posypať mrveničkou a
  9. dať piecť do elektrickej rúry vyhriatej na 180 °C / 350 °F asi 60´ - teplotu i čas si musíte zvoliť podľa podmienok vlastnej kuchyne!!! Ho – hóóó - hops – v tejto hvíli som sa otočil a s hrôzou zistil, že zapracoval môj „hosip“ – zo stola sa na mňa totiž „vyškieral vajndling“ № 3 s voňavou tvarohovoricottovohrozienkovou plnkou!!! Nuž čo, hanba nehanba, pekáč von z trúby, milú plnku som vylial na povrch, jemne, nežne, s citom (aj keď vnútorne na seba nasra…denený) ju zarovnal a až teraz som ho vrátil do „náručia“ správne vyhriatej rúry. A tak vznikol nový koláč s mojou originálnou technológiou stratenej mrveničky!!!
  10. tak koláčik vyzeral po upečení, za horúca som naň nastrúhal horkú čokoládu (ak mrveničku navrstvíte v správnom poradí, teda na záver, miesto čokolády koláčik posypete práškovým cukrom)
  11. tak vyzeral v reze a
  12. na dezertných tanierikoch. Návšteva (dokonca aj ja sám) bola na výsosť spokojná. Po uvítacom aperitíve - „zos vihodňarsku šľivovicu“ som servíroval slovenskú karfiolovú polievku s maslovými haluštičkami, perkelt z kurčacích lýtok so slovenskou ryžou, ku káve som podával môj kiwi koláč – nikto si nevšimol, že mrveničku nie je vidieť a bol som rád, že mi ostal zvyšok na obrázky výrezu a titulok (aby bola tácka plná, musel som použiť aj obrezky) – a pri odchode boli návštevníci vo vytŕžení, lebo som sa s nimi lúčil opäť po „vihodňarsky, postojački jak zajački, zos kapurkovim poldecakom pacerkovanej šľivovici“! Až budú v obchodoch biele slivky, sľubujem, že napečiem a na našej Vareške uverejním aj originálny babičkin „Koláč s bielymi slivkami lady Ann“!