Koláč s cuketou 2

Autor receptu: irenaw

Vo štvrtok som spravila náplň z celej cukety. Tu je druhá polovica :-). Po odležaní ešte lepšia...

8-10
porcií
45 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Postup

  1. Začneme náplňou: Cuketu ošúpeme. Ak je staršia, odstránime jadierka. Pri mladej cukete to nie je treba. Pokrájame na kocky asi 1x1 cm. Všetky suroviny na náplň dáme do širšieho hrnca. Na slabom ohni pod pokrievkou chvíľu varíme, kým cuketa nepustí šťavu. Premiestnime na silný plameň a varíme už bez pokrievky, aby sa čo najviac tekutiny odparilo. Pomaly miešame. Ak sa vám zdá náplň príliš vodnatá, použite trochu škrobu. Keď zostane cuketa sklovitá, tak je hotovo. Ochutnajte, mala by ešte trochu chrumkať. Skrátka cuketa "al dente" ;-). Odstavíme a necháme vychladnúť. Pomohla som si položením hrnca do studenej vody.
  2. Keď náplň vychladne, už to ide rýchlo. Dáme rúru vyhriať na 180°C. Suroviny na posýpku dáme do mixéra a zmixujeme na hrubšie. Suroviny na cesto dáme všetky naraz do misky a dôkladne metličkou vymiešame.
  3. Okrúhlu koláčovú formu (priemer 28 cm) potrieme maslom a vysypeme strúhankou. Vylejeme cesto, bude ho len tenká vrstva. Povrch surového cesta rovnomerne posypeme posýpkou. Na posýpku dáme rovnomerne cuketu aj so šťavou. Pečieme cca 35 minút.
  4. V sobotu som si dala dve lyžice na jogurt, parádna chuť. Celkom vážne uvažujem, že spravím krehké cesto na páj od @honestka s touto náplňou, aj tak ho chcem už dávno vyskúšať. A skúsim jeden pohár zasterilizovať, páčilo by sa mi v zime mať takú chuť poruke...Čo to je, posadnutosť cuketou?....;-D