Kokosový zákusok
Kokosové kocky so žĺtkovým krémom (fotorecept)
Autor receptu: petullka
Koláč môjho detstva, pamätám si ho s
pudingovým krémom.* Recept nemám,
tak som googlila a našla len jeden, a to s
krémom vareným nad parou. Upiekla
som, ale pre mňa bolo málo krému a
veľa cukru, tak som si to upravila a
zjednodušila postup prípravy krému. Je
skvelý, ozaj sa topí na jazyku.
16 porcií |
20 minút príprava |
12 minút na 180 °C |
Postup
- Žĺtky oddelíme od bielkov a odložíme bokom na krém.
- Bielky šľaháme do polotuha a za stáleho miešania prisypávame po lyžiciach cukor, vyšľaháme tuhý sneh. Nakoniec už len varechou primiešame múku s kokosom.
- Cesto dáme do formy 20x20 cm. Ja som ju vymastila kokosovým olejom a vysypala kokosom, postačí aj papier na pečenie.
- Pečieme na 180 stupňov cca 12 minút (do ružova). Cesto je po vybratí mäkké akoby nedopečené, ale keď vychladne, bude ideálne tuhé. Pozor, ak ho prepečiete, po vychladnutí stvrdne a je nepoužiteľné!
- Na krém si uvaríme hustý sirup z vody a cukru. Varíme na miernom ohni 7-10 minút, odstavíme skôr než sa začne robiť karamel. Spočiatku budú bublinky veľké, neskôr budú už len malé a vtedy je hotový.
- Žĺtky s vajíčkom šľaháme do peny a tenkým prúdom po stene misy prilejeme horúci sirup. Šľaháme pár minút (kým žĺtky zhustnú) a do ešte teplej zmesi pridáme po kockách maslo. Maslo musí byť zmäknuté a krém musí byť teplejší ako maslo.
- Spočiatku bude krém redší ale mixovaním postupne zhustne do krásne hladkého krému. Ak sa náhodou zrazí (ešte sa mi nestalo ale vraj sa môže stať) treba dať misu s krémom nad paru (vodný kúpeľ), ohriať (vyrovná sa teplota surovín) a zase premixovať. Znie to zložito, ale je to jednoduché a rýchle. Je to vlastne krém šľahaný nad parou bez dlhého šľahania nad parou, horúci sirup pasterizuje žĺtky. Použila som domáce vajcia, preto je taký žltý. A kľudne tam môžete dať kúsok vanilkovej pasty ak chcete.
- Krém nanesieme na vychladnuté cesto a dáme do chladničky na 1 hodinu. Ak sme použili papier na pečenie, nezabudneme ho odstrániť.
- Čokoládu s olejom roztopíme vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke a rovnomerne nalejeme na krém.
- Teraz je správny čas na zdobenie, ale dobre vyzerá aj bez zdobenia a verte mi, že sa zje tak rýchlo, že sa ho zdobiť ani neoplatí. Ja som ho piekla v sobotu no a v pondelok ďalšiu dávku :) Vyberieme z formy a nakrájame horúcim nožom. U nás doma najviac chutil taký roztopený, izbovej teploty.
- A ešte jeden tip na záver… ak chcete čokoládový krém, pridajte do základného krému roztopenú horkú čokoládu + lyžicu kakaa. Tento krém používam aj na špice či opitého Izidora 😉