Kokosový zákusok

Kokosové kocky so žĺtkovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: petullka

Koláč môjho detstva, pamätám si ho s pudingovým krémom.* Recept nemám, tak som googlila a našla len jeden, a to s krémom vareným nad parou. Upiekla som, ale pre mňa bolo málo krému a veľa cukru, tak som si to upravila a zjednodušila postup prípravy krému. Je skvelý, ozaj sa topí na jazyku.

16
porcií
20 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Žĺtky oddelíme od bielkov a odložíme bokom na krém.
  2. Bielky šľaháme do polotuha a za stáleho miešania prisypávame po lyžiciach cukor, vyšľaháme tuhý sneh. Nakoniec už len varechou primiešame múku s kokosom.
  3. Cesto dáme do formy 20x20 cm. Ja som ju vymastila kokosovým olejom a vysypala kokosom, postačí aj papier na pečenie.
  4. Pečieme na 180 stupňov cca 12 minút (do ružova). Cesto je po vybratí mäkké akoby nedopečené, ale keď vychladne, bude ideálne tuhé. Pozor, ak ho prepečiete, po vychladnutí stvrdne a je nepoužiteľné!
  5. Na krém si uvaríme hustý sirup z vody a cukru. Varíme na miernom ohni 7-10 minút, odstavíme skôr než sa začne robiť karamel. Spočiatku budú bublinky veľké, neskôr budú už len malé a vtedy je hotový.
  6. Žĺtky s vajíčkom šľaháme do peny a tenkým prúdom po stene misy prilejeme horúci sirup. Šľaháme pár minút (kým žĺtky zhustnú) a do ešte teplej zmesi pridáme po kockách maslo. Maslo musí byť zmäknuté a krém musí byť teplejší ako maslo.
  7. Spočiatku bude krém redší ale mixovaním postupne zhustne do krásne hladkého krému. Ak sa náhodou zrazí (ešte sa mi nestalo ale vraj sa môže stať) treba dať misu s krémom nad paru (vodný kúpeľ), ohriať (vyrovná sa teplota surovín) a zase premixovať. Znie to zložito, ale je to jednoduché a rýchle. Je to vlastne krém šľahaný nad parou bez dlhého šľahania nad parou, horúci sirup pasterizuje žĺtky. Použila som domáce vajcia, preto je taký žltý. A kľudne tam môžete dať kúsok vanilkovej pasty ak chcete.
  8. Krém nanesieme na vychladnuté cesto a dáme do chladničky na 1 hodinu. Ak sme použili papier na pečenie, nezabudneme ho odstrániť.
  9. Čokoládu s olejom roztopíme vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke a rovnomerne nalejeme na krém.
  10. Teraz je správny čas na zdobenie, ale dobre vyzerá aj bez zdobenia a verte mi, že sa zje tak rýchlo, že sa ho zdobiť ani neoplatí. Ja som ho piekla v sobotu no a v pondelok ďalšiu dávku :) Vyberieme z formy a nakrájame horúcim nožom. U nás doma najviac chutil taký roztopený, izbovej teploty.
  11. A ešte jeden tip na záver… ak chcete čokoládový krém, pridajte do základného krému roztopenú horkú čokoládu + lyžicu kakaa. Tento krém používam aj na špice či opitého Izidora 😉