Kokosové guľky s rumovou arómou (z pečenej piškóty)

Autor receptu: mimit

Aj keď tu "u nás" majú veľké množstvo zákuskov a koláčov, nie je nad tie naše, slovenské. Hľadala som preto aj tu na vareche recept na tieto guľky, taký, ktorý by neobsahoval alkohol a bol by z pečenej piškóty, nie z odrezkov. Keďže som nenašla (možno som nepoužila to správne kľúčové slovo pre hľadanie) , skúsila som si vytvoriť svoj.

10
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Kedze som sa v podstate naucila varit a piect z receptov na vareche, aj piskota, ktoru som pouzila ako zaklad, je z tejto stranky. Autorkou je @Kutinka. Recept sa mi velmi osvedcil. Hlavne preto, ze ine recepty, ktore som nasla, uvadzali, ze odrezky z kolacov sa musia bud rozmixovat alebo mliet, ale s touto piskotou sa vyborne pracuje a staci ju teplu rozmrvit rukami.
  2. Postup na piskotu je jednoduchy. Zltky s oboma cukrami vymiesame dopenista, pridame vodu a olej, zamiesame, kym sa cela zmes nespoji. Pridame preosiatu muku s praskom do peciva a nakoniec zlahka vmiesame tuhy sneh z bielkov. Pecieme 30 minut na 180 stupnoch (pripadne kontrola so spajdlou, ale mne staci 30 minut).
  3. Kym sa pecie piskota, odvazime si maslo a nachystame si ho do misky. Ja som dala priblizne 50 gramov (nevazila som, odrezala som podla znaciek na masle). Maslo trocha zmäkne a da sa s nim lepsie pracovat. Taktiez si do malej misky dame za hrst hrozienok a zalejeme ich jahodovym sirupom, tak, aby neplavali, ale boli ponorene.
  4. Po upeceni piskotu nechame kratko vychladnut, ked je uz tepla (nie horuca), po castiach ju rozmrvine do misky z maslom, pridame jahodovy dzem, hrozienka aj s jahodovym sirupom, v ktorom boli a nakoniec rumovu aromu. Vymiesame akoby vlacne cesto.
  5. Z cesta formujeme gulicky, ktore obalime v kokose a ulozime do papierovych kosickov a odlozime do chladnicky. Mne z tejto davky vyslo 10 guliciek, ale myslim, ze boli vacsie, nez tie v obchode, pretoze som mala doma len kosicky, ktore sa mi zdaju vacsie nez obycajne (7cm priemer a 3 cm vyska), takze som im musela peisposobit aj velkost guliciek. Ale stravnici sa nestazovali :) vsetkym prajem prijemne pecenie