Kokosové crème brûlée , Dvojfarebná pena a Jahodové tiramisu

Michal Pažák
šéfkuchár reštaurácie Carnevalle v Bratislave, 18. decembra 2011
Kokosové crème brûlée , Dvojfarebná pena a Jahodové tiramisu
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Suroviny

Kokosové crème brûlée:
500 ml
70 ml
70 ml
130 g
8 ks
Dvojfarebná pena:
Pena z čiernej čokolády:
200 g
200 g
100 g
8 ks
Pena z bielej čokolády:
240 g
100 g
0,04 l
300 g
Na ozdobu:
Jahodové tiramisu:
500 g
7 ks
100 g
150 ml
z 2 citrónov
500 g
500 g




Postup

  1. 1

    Kokosové crème brûlée: Kokosové mlieko a smotanu dáme do hrnca variť. V miske si premiešame ručne žĺtky s cukrom. Keď je hmota zohriata na asi 90 °C, stiahneme z ohňa a pomaly pridávame k žĺtkom tak, aby sa žĺtky nezrazili. Hmotou naplníme formičky a uložíme na plech, kde sme naliali teplú vodu asi do dvoch tretín výšky formičiek. V rúre rozohriatej na 105 °C pečieme 40 minút. Necháme schladiť. Pred podávaním posypeme hnedým cukrom a opálime.

  2. 2

    Dvojfarebná pena: Pena z čiernej čokolády: Na pare rozpustíme cukor, maslo a čokoládu, potom postupne pridávame žĺtky, aby sa neuvarili. Keď je hmota chladná, vmiešame do nej sneh z 8 bielkov. Hneď do polovice naplníme pohárik a necháme stuhnúť. Pena z bielej čokolády: Bielu čokoládu rozpustíme s cukrom a necháme trochu vychladnúť, ale nesmie stuhnúť. Vmiešame vyšľahanú smotanu, prilejeme trochu limoncella a nanesieme na stuhnutú penu z čiernej čokolády. Servírujeme s lesným ovocím.

  3. 3

    Žĺtky vyšľaháme s cukrom do hustého krému, pridáme mascarpone a krátko šľaháme. V druhej nádobe vyšľaháme šľahačku a jemne ju zapracujeme do krému. Pridáme citrónovú šťavu a pripravený krém odložíme do chladničky. Jahody vymixujeme s citrónovou šťavou a cukrom a prepasírujeme. V pyré necháme odležať piškóty. Na spodok pohára dáme krém, naň navrstvíme piškóty, znova krém, piškóty a krém zhora posypeme kakaom.

Diskusia k receptu

marikafil
No, obrázok je super, suroviny tiež - ale profík by nám mohol aspoň prezradiť, koľko formičiek si máme pripraviť. Surovín je hodne, takže to by bolo možno na svadobnú hostinu...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia