Kokosová roláda

Kokosová roláda s ríbezľovým lekvárom (fotorecept)

Autor receptu: marienka44

Jednoduchá a rýchla roláda ku kávičke.

10
porcií
30 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Celé vajcia izbovej teploty vyšľaháme s cukrom a štipkou soli do bohatej peny, najlepšie v robote. Postupne pridáme vodu, potom olej. Múku preosejeme, pridáme k nej kypriaci prášok a 3 PL strúhaného kokosu. Dôkladne premiešame a asi na 3-krát za pomoci metličky vmiešame do vaječnej zmesi.
  2. Plech vyložíme papierom na pečenie a pomastíme olejom pre lepšie odstránenie papiera po upečení. Na plech s papierom nalejeme cesto a pečieme v predohriatej rúre na 180 stupňov (s ventilátorom 160 stupňov) asi 10 minút. Treba sledovať farbu, aby sa roláda nevysušila.
  3. Z upečenej rolády stiahneme papier.
  4. Upečený plát zrolujeme do kuchynskej utierky, ktorú predtým poprášime s práškovým cukrom. Takto zabalenú roládu necháme vychladnúť.
  5. Medzitým pripravíme krém. V nerezovej mise robota vyšľaháme zmäknuté maslo (treba aspoň 1 hodinu vopred vybrať z chladničky). V budúcnosti tento úkon budem robiť za pomoci ručného mixéra, lebo maslo ostávalo dlho nalepené na stenách miešacej misky robota. Postupne, po lyžiciach pridáme polovicu konzervy Salka, čo je sladené kondenzované mlieko. Kvôli homogenizácii som ešte neotvorené Salko ohriala hore dnom na vodnom kúpeli. Krém je lahodný a hladký.
  6. Vychladnutú roládu rozbalíme a pomocou injekčnej striekačky postriekame stranu, kde bol papier, cukrovým rozvarom zmiešaným s rumom. Pre mňa je to novinka. Takto to robila cukrárka v relácii Dámsky klub (DK). Cukrový rozvar si ona pripravuje rozvarením 1 litra vody s 1,5 kg cukru. Ja som také množstvo nepotrebovala, takže som ho urobila od oka. Vychladnutý rozvar som zmiešala s rumom. Týmto docielime šťavnatosť cesta. Nasleduje vrstva ríbezľového lekváru, v mojom prípade džemu s kúskami ríbezlí. Na pikantný lekvár natrieme 2/3 maslového krému a roládu pomocou utierky znovu zvinieme. Zvyšnou tretinou krému potrieme povrch rolády. Nakoniec celú roládu posypeme strúhaným kokosom a dáme do chladu.
  7. Poznámka: Vybočila som z mojich zaužívaných zvyklostí a podľa rady profesionálnej cukrárky v DK som konečný spoj rolády nechala na vrchu. Ona to robí podľa jej slov pre lepšiu kontrolu krému. Po zrolovaní pred natretím povrchu treba vraj roládu rukami postláčať, aby z nej vyšiel vzduch. Ja mám vo zvyku odkrojiť kratšie strany upečenej rolády (sú suchšie a "strapaté") a vložiť na začiatok rolovania dlhšej strany. Lepšie sa vyplní priestor a slimák je efektnejší.