Kokosky

Autor receptu: orchidea

Aj keď recept na kokosky na "Vareche" už je, chcem pridať aj tento môj obľúbený, podľa ktorého pečiem najradšej. Mám ho z jednej kuchárskej knižky ale už neviem z ktorej, pretože ich mám doma veľmi veľa.

46
porcií

Postup

  1. Zo 6 bielkov si vyšľahám sneh. Keď už sneh začína hustnúť, pridávam cukor a šľahám ďalej nad parou do tuha! (Nestopla som si bohužiaľ ako dlho to trvá, ale sneh je horúci a hmota vyzerá ako keby sa už rozpadávala ). Odstavím sneh z pary a primiešam 250 g kokosu. Na vymastený a múkou vysypaný plech naznačím kolieska s priemerom 4,5 cm. Cukrárskou zdobičkou robím na plech kôpky-kolieska ( kto ako chce). Plech vložím do rúry vyhriatej na 110 stupňov a suším asi 60 minút, teplota môže byť aj nižšia.
  2. Z múky, palmarínu (môže byť aj palmela), práškového cukru a vajíčka vypracujem cesto. Hotové cesto rozvaľkám a vykrajujem kolieska veľkosti aké mám kokosky - 4,5 cm. Kolieska upečiem.
  3. Kým sa všetko upečie a vychladne, môžem si pripraviť krém. Do mlieka dám kryštálový cukor, žĺtok a Zlatý klas. Dobre rozmiešam a uvarím kašu. Kým kaša chladne, vymiešam si maslo s práškovým cukrom (množstvo si môžete prispôsobiť podľa chuti) a kakaom. Postupne prišľahávam vychladnutú kašu.
  4. Všetko mám upečené, krém vyšľahaný, môžem začať spájať. Na koliesko natriem tenkú vrstvu lekváru (niekedy dávam lekvár iba do stredu kolieska malou lyžičkou), na lekvár zdobičkou nastriekam krém a priložím kokosku. Dám stuhnúť a potom kraje namáčam v čokoládovej poleve. Tú si pripravím zo 100 g várovej čokolády a asi z takého istého množstva Cery, vymiešam nad parou kým sa všetko nerozupustí a nespojí a nakoniec pridám pár kvapiek oleja. Dúfam, že som na nič nezabudla. Nech sa vám vydaria!