Kokosky
Autor receptu: orchidea
Aj keď recept na kokosky na "Vareche" už je, chcem pridať aj tento môj obľúbený, podľa ktorého pečiem najradšej. Mám ho z jednej kuchárskej knižky ale už neviem z ktorej, pretože ich mám doma veľmi veľa.
Postup
- Zo 6 bielkov si vyšľahám sneh. Keď už sneh začína hustnúť, pridávam cukor a šľahám ďalej nad parou do tuha!
(Nestopla som si bohužiaľ ako dlho to trvá, ale sneh je horúci a hmota vyzerá ako keby sa už rozpadávala ).
Odstavím sneh z pary a primiešam 250 g kokosu.
Na vymastený a múkou vysypaný plech naznačím kolieska s priemerom 4,5 cm.
Cukrárskou zdobičkou robím na plech kôpky-kolieska ( kto ako chce).
Plech vložím do rúry vyhriatej na 110 stupňov a suším asi 60 minút, teplota môže byť aj nižšia.
- Z múky, palmarínu (môže byť aj palmela), práškového cukru a vajíčka vypracujem cesto.
Hotové cesto rozvaľkám a vykrajujem kolieska veľkosti aké mám kokosky - 4,5 cm. Kolieska upečiem.
- Kým sa všetko upečie a vychladne, môžem si pripraviť krém.
Do mlieka dám kryštálový cukor, žĺtok a Zlatý klas. Dobre rozmiešam a uvarím kašu.
Kým kaša chladne, vymiešam si maslo s práškovým cukrom (množstvo si môžete prispôsobiť podľa chuti) a kakaom. Postupne prišľahávam vychladnutú kašu.
- Všetko mám upečené, krém vyšľahaný, môžem začať spájať.
Na koliesko natriem tenkú vrstvu lekváru (niekedy dávam lekvár iba do stredu kolieska malou lyžičkou), na lekvár zdobičkou nastriekam krém a priložím kokosku. Dám stuhnúť a potom kraje namáčam v čokoládovej poleve.
Tú si pripravím zo 100 g várovej čokolády a asi z takého istého množstva Cery, vymiešam nad parou kým sa všetko nerozupustí a nespojí a nakoniec pridám pár kvapiek oleja.
Dúfam, že som na nič nezabudla. Nech sa vám vydaria!