Piškótové rezy

Kocky s mandarínkami a smotanovým želé (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Osviežujúci zákusok s ovocím a jemným smotanovým želé na spríjemnenie prichádzajúcich teplých dní.

25 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najprv pripravíme piškótové cesto: celé vajcia vyšľaháme s kryštálovým cukrom, najlepšie elektrickým šľahačom po dobu cca 5 minút, aby sa cukor rozpustil a hmota nadobudla objem. Stiredavo prilejeme olej a vodu. Odvážime múku a premiešame v nej prášok do pečiva, takto ju pridáme k vaječnej hmote a všetko dobre spracujeme na jednoliate cesto. Vylejeme ho na papierom vyložený alebo tukom vymastený a múkou vysypaný plech veľkosti 43 x 33 cm. Pečieme v predom vyhriatej rúre na 180 °C 20 minút do ružova. Horúcu piškótu potrieme broskyňovým džemom.
  2. Kým cesto chladne, mandarínky scedíme a pokrájame ich na menšie kúsky, ktoré potom rovnomerne pokladieme na natreté cesto. Mandarínkovú šťavu ešte osladíme cukrom, privedieme k varu a vypneme zdroj tepla. Prisypeme práškovú želatínu a dobre ju metličkou rozmiešame, aby sa roztopila. Použila som tentoraz takúto želatínu. Necháme ju za občasného premiešania vychladnúť na izbovú teplotu.
  3. Medzitým vyšľaháme šľahačkové smotany do peny a primiešame kyslú smotanu, zjednotíme celú hmotu. Prilejeme k nej vlažnú želatínu a celé prejdeme elektrickým šľahačom, aby sa hmota dobre spojila. Uložíme do chladničky, kde pôsobením chladu za pár minút trocha spevnie. Nezabudneme sem-tam premiešať. Takto mierne zhustnutú plnku nalejeme na cesto, urovnáme a dáme celý koláč poriadne schladiť.
  4. Po stuhnutí želatínovej plnky pokrájame ostrým nožom na štvorce, ľudovo zvané kocky:-) My sme sa tohto jednoduchého ale zato veľmi chutného zákuska nevedeli dojesť, tak nech aj vám chutí! Na záver pridávam fotku plamienka, ktorý nám vykvitol počas jednej teplej noci pri vchodových dverách.