Hovädzie mäso na smotane
Hovädzie mäso na smotane

Klopsy na smotane

podajmicesto - bez fotkypodajmicesto, 1. júla 2019

Ďakujem Viera1 a pánovi Fedorovi Malíkovi za rekonštrukciu receptu. Poznám to z kúpeľov, robili to so smotanovou omáčkou a občas aj so šunkovou omáčkou.

10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g mleté
3 ČL
štipka
1 ČL
2 ČL
Smotanová omáčka:
250 g
1 ks
1 ks
1 ks
3 ks
20 g
Šunková omáčka:
250 g
100 g
200 g




Postup

  1. 1

    Mleté mäso dochutíme vegetou, korením, rascou, majoránkou. Pražíme na oleji na panvici.

  2. 2

    Smotanová omáčka: Do výpeku pridáme kyslú smotanu, dáme rozpustiť bujón. Koreňovú zeleninu narežeme na kocky, cibuľu najmeno, dáme na panvicu k smotane a výpeku, dusíme domäkka, rozmixujeme tyčovým mixérom.

  3. 3

    Alternatíva so šunkovou omáčkou: Do výpeku pridáme kyslú smotanu, dáme rozpustiť tavený syr a pridáme najemno nakrájanú šunku. Krátko povaríme, rozmixujeme.

  4. 4

    V oboch prípadoch podávame klopsy s omáčkou a zemiakovým knedlíkom.

Diskusia k receptu

klukodvody
Samozřejmě se opět dělají na mnoho způsobů, já mám nejraději s trochou kapary a i ze směsi mletého.
Tak ahoj.
1x haji
evanaaa
Tak tie správne sú klopsy z toho receptu od @Klukodvody , aspoň si myslím. Ale sa mi nezdá, aby sa zelenina dusila v smotane, najprv ju treba podusiť bez nej a až nakoniec, keď je mäso a zelenina mäkká, sa pridá smotana.Len neviem, či aj v reštaurácii ochucovali mäso vegetou a bujónom. Ani majoránka sa nedusí, do jedál sa pridáva úplne nakoniec, no sem nepasuje.....
klukodvody
@Evanaaa (1.7.2019 18:11)

Myslím, že jsi postup četla špatně. Ta zelenina se opravdu dusí nejdřív bez smetany, ta smetana se dává až nakonec, a pak se vše pasíruje. V té době se nic nemixovalo, al pasírovalo. Chtěl jsem odepsat hned, ale kvůli bouřkám vypadla elektrika a internet. Srdečně zdravíme.
afataga
@Klukodvody (2.7.2019 11:18)

Ja myslim, ze @evanaaa citala spravne, v rcp. je, ze do vypeku dame smotanu a bujon, najskor by sa mala dat cibula, zelenina a az potom smotana, bujon by som ja vynechala a samozrejme aj vegetu.
haji
Trocha nepochopení.
Recept na klopsy od @Podajmicesto má v postupe opačné řazení /smetana,zelenina, cibule/. To bude všechno "hadrové".
Recept z fotografie od @Klukodvody je správná klasika: ve výpeku opéct cibuli, zeleninu atdatd.
Informační šum mezi @Klukodvody a @Evanaaa.
@Afataga máš bystré oko. Dnes už přece jenom vedro povolilo a je líp.
evanaaa
@Klukodvody , prečítaj si, čo som písala, ale pomalšie.....teba som chválila, postup som hanila, teda ten od autora rcp. Ale nič sa nestalo, úmysel bol dobrý, môj aj tvoj :)
1x haji
klukodvody
Omlouvám se jsme nějak moc přehřátí. Já Tě nechtěl urazit. Já reagoval na ten recept co jsem tam dal a nějak mně úplně utekla souvislost tak prosím ještě jednou za prominutí. Je šílené vedro a moc práce a povinností. Nějak docházejí síly. Srdečně zdravíme.
evanaaa
@Klukodvody , nič sa nestalo, mne to nevadí, len som chcela uviesť na pravú mieru preto, aby si si nemyslel, že kritizujem teba.....všetko v poriadku :)
1x haji