Klementínkový koláč - inšpirovný bohyňou kuchyne

Autor receptu: heysugar

Priznám sa, že už sú to 2 týždne, čo som robila tento koláč (viac menej ako experiment) pre svojich kolegov do práce, no doteraz som váhala, či si ho pred zverejnením nenechám najprv radšej patentovať ;-) žarty bokom, Nigella robila podobný koláč, kde použila celé klementínky, čo som považovala za výzvu a priznám sa, že výsledok ma uchvátil ako ešte nikdy žiaden môj koláč, doteraz v ústach cítim tu nečakanú explóziu exotickej chuti. Nech sa páči, receptík :)

10
porcií
150 minút
príprava
75 minút
na 180 °C

Postup

  1. Celé klementínky povaríme 2 hodiny vo vode, vodu dôkladne zlejeme a necháme vychladnúť. Rozpolíme, vyberieme kôstky, vyžmýkame a aj so šupou ich rozmixujeme, nie však úplne do hladka, mojim cieľom bolo aby bolo v koláčiku vidieť kúsky.
  2. Pomelieme si orechy podľa chuti, tiež nie úplne na múčku. Použila som mandle, lieskovce, vlašské orechy a pistácie. Zamiešame k nim cukor, prášok do pečiva, vajcia a tiež klementínky a likér. Pracujte vareškou a zľahka aby bolo cesto nadýchané, nie zbité. Cesto vlejeme do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie a pečieme pri 180˚C minimálne 1 hodinu. Po 20 minútach môžte koláč zakrýť alobalom, ak by sa vám zdalo, že veľmi hnedne. Inak cesto mi vyšlo ešte aj na jeden muffin, viď titulné foto :)
  3. šťavu z kelmentínok som si odložila, preto som pridaním cukru a likéru vytvorila polevu, ktorou som poliala koláč.
  4. a keďže mi tej polevy ešte veľa ostalo a bolo mi ľúto likéru, zo zvyšku som urobila lízatká nevhodné pre deti :-)))
  5. a takto vyzerá koláčik v reze, štavnaný vydržal 4 dni (zachoval sa v chladničke jeden kúsok pre kolegu na PN, zvyšok nevydržal ani pol dňa :)