Slané praclíky
Klasické lúhované slané praclíky (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
120 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup- Na kvások v miske rozdrobíme droždie, zmiešame ho s 2 PL múky, s 1 ČL cukru a s 3 PL vlažného mlieka. Zmes prikryjeme utierkou
a odložíme na 20 minút na teplé miesto.
- Maslo rozpustíme a necháme ho vychladnúť. Zvyšok múky preosejeme do misy, urobíme jamku a potom do nej nalejeme kvások. Počas miesenia postupne prilievame zvyšné mlieko, 150 ml vody, roztopené a vychladnuté maslo a soľ, kým nevznikne hladké cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme ho kysnúť na teplom mieste, kým sa nezdvojnásobí. Trvá to zvyčajne 45 až 60 minút.
- Cesto ešte raz dôkladne premiesime, tvarovať z neho môžeme praclíky, ale aj tyčinky alebo rožky. Ak vytvárame klasické praclíky, najskôr z cesta vytvoríme valček a rozdelíme ho na 10 rovnakých častí.
- Z týchto kúskov vytvarujeme
tenké, asi 30 cm dlhé valčeky, ktoré sú na krajoch tenšie a v strede
o niečo hrubšie. Vytvarujeme praclíky: uchopíme konce valčeka, preložíme ich cez seba a...
- ... zľahka ich pritlačíme k „brušku“ praclíka.
- Praclíky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich ešte 15 minút kysnúť. Medzitým vyhrejeme rúru na 220 °C.
- Do veľkého plytšieho hrnca dáme vodu, necháme ju zovrieť a potom pridáme sódu bikarbónu. Odstavíme z ohňa a pomocou veľkej dierovanej naberačky ponoríme každú stranu praclíka do roztoku asi na 30 sekúnd. Necháme odkvapkať a potom ho položíme späť na plech.
- Bavorské praclíky sa na „brušku“, teda v najhrubšej časti, ešte pozdĺžne narežú. Nakoniec praclíky posypeme hrubou soľou, vložíme do rúry, teplotu znížime na 180 °C a pečieme asi
20 minút do zlatohneda.
|