Slané praclíky

Klasické lúhované slané praclíky (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

120 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na kvások v miske rozdrobíme droždie, zmiešame ho s 2 PL múky, s 1 ČL cukru a s 3 PL vlažného mlieka. Zmes prikryjeme utierkou a odložíme na 20 minút na teplé miesto.
  2. Maslo rozpustíme a necháme ho vychladnúť. Zvyšok múky preosejeme do misy, urobíme jamku a potom do nej nalejeme kvások. Počas miesenia postupne prilievame zvyšné mlieko, 150 ml vody, roztopené a vychladnuté maslo a soľ, kým nevznikne hladké cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme ho kysnúť na teplom mieste, kým sa nezdvojnásobí. Trvá to zvyčajne 45 až 60 minút.
  3. Cesto ešte raz dôkladne premiesime, tvarovať z neho môžeme praclíky, ale aj tyčinky alebo rožky. Ak vytvárame klasické praclíky, najskôr z cesta vytvoríme valček a rozdelíme ho na 10 rovnakých častí.
  4. Z týchto kúskov vytvarujeme tenké, asi 30 cm dlhé valčeky, ktoré sú na krajoch tenšie a v strede o niečo hrubšie. Vytvarujeme prac­líky: uchopíme konce valčeka, preložíme ich cez seba a...
  5. ... zľahka ich pritlačíme k „brušku“ praclíka.
  6. Praclíky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich ešte 15 minút kysnúť. Medzitým vyhrejeme rúru na 220 °C.
  7. Do veľkého plytšieho hrnca dáme vodu, necháme ju zovrieť a potom pridáme sódu bikarbónu. Odstavíme z ohňa a pomocou veľkej dierovanej naberačky ponoríme každú stranu praclíka do roztoku asi na 30 sekúnd. Necháme odkvapkať a potom ho položíme späť na plech.
  8. Bavorské praclíky sa na „brušku“, teda v najhrubšej časti, ešte pozdĺžne narežú. Nakoniec praclíky posypeme hrubou soľou, vložíme do rúry, teplotu znížime na 180 °C a pečieme asi 20 minút do zlatohneda.