Linecké pečivo

Klasické linecké koláčiky

Autor receptu: jankadomka

Pri tomto recepte sa vždy držím zásady 3-2-1. Je to veľmi jednoduché na zapamätanie a výsledok je vynikajúci.

15 minút
príprava
6-8 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky ingrediencie zmiešame dokopy a vypracujeme hladké cesto. Niekedy to dlhšie trvá, ale buďte trpezliví a cesto sa vám isto pekne spojí. Keďže u náš linecké idú ako teplé rožky, tak všetko to dám do mixéra s dvomi nožmi a vymixujem ? Odporúčam citrónovú kôru nastrúhať najemno. Už sa mi podarilo, že som mala “citrónové slíže” s dĺžkou asi pol centimetra a naozaj to nerobilo dobrotu či už po vizuálnej ale aj po chuťovej stránke.
  2. Vypracované cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odležať aspoň hodinku v chladničke, aby sa chute pekne prepojili a cesto stuhlo.
  3. Keď už ideme pracovať s cestom, ideálne je s ním pracovať po častiach, aby zbytočne nemäklo. Čím mäkšie bude, tým horšie sa s ním bude pracovať. Ja to robím tak, že si odkrojím polovicu, ktorú vyvaľkám na cca pol centimetra a druhú nechám v chladničke. Povykrajujem a keď mi už dochádza cesto, vyberiem druhú polovicu.
  4. Linecké koláčiky pečieme v predhriatej rúre na 180 °C cca 6-8 minút. Čas záleží od hrúbky cesta. Ja sa orientujem podľa vône a farby. Keď už v kuchyni cítite príjemnú vôňu treba spozornieť a pozerať na ne, pretože isto im už chýba iba málo na dopečenie.
  5. Z rúry ich vyberám, keď vyzerajú ešte nie úplne dopečene. To preto, lebo keď ich vyberiem a nechám ešte postáť na plechu, tak sa pekne dopečú, nespália sa a hlavne nebudú tvrdé a presušené.
  6. Následne už môžeme plniť lekvárom. Ideálny lekvár je podľa mňa takej poloriedkej konzistencie, aby sa ho dalo dať aj viac a nevytiekol.
  7. Naplnené a vychladnuté linecké koláčiky uložíme do uzatvárateľnej nádoby a necháme aspoň 24 hodín postáť, aby pekne zmäkli.