Croissanty

Klasické croissanty

Autor receptu: redakcia

10 ks
porcií
18 minút
na 200/170 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy nasypeme obidve múky, obidva cukry, pridáme vlažné mlieko a zamiešame cesto. Dobre prikryjeme a necháme hodinu oddychovať.
  2. Pridáme droždie rozpustené vo vlažnej vode a hnetieme 3 minúty. Potom pridáme soľ a hnetieme ďalšie 4 minúty.
  3. Pridáme maslo a hnetieme dovtedy, kým sa cesto prestane lepiť na steny misy či na hák alebo na varechu.
  4. Cesto voľne zabalíme do fólie a necháme pri izbovej teplote 1 hodinu kysnúť. Potom ho dáme na 12 hodín do chladničky.
  5. 200 g masla vyvaľkáme medzi dvomi hárkami papiera na pečenie obdĺžnik 20 x15 cm a vložíme ho do chladničky na 20 minút vychladnúť.
  6. Odležané cesto vyvaľkáme na veľkosť 30 x15 cm a maslový obdĺžnik naň položíme tak, aby zakrýval 2/3 cesta. Vyčnievajúce cesto preložíme cez maslo - jeden okraj cesta prehneme na maslo a druhý okraj preložíme cezeň. Vyvaľkáme na obdĺžnik 50 x15–20 cm a znova prekladáme od okrajov dovnútra – obidva okraje preložíme do tretiny cesta a potom znova preložíme do stredu a potom ešte na seba. Tento balíček cesta zabalíme a dáme na 40–45 minút do chladničky.
  7. Potom z neho vyvaľkáme na pomúčenej ploche obdĺžnik 45 x35 cm, počas vaľkania cesto nadvihujeme, aby sa neprilepilo. Obdĺžnik rozdelíme na 5 pásov a každý diagonálne rozrežeme na dva trojuholníky. Každý zrolujeme do tvaru croissantu - cesto rolujeme smerom k úzkej špičke.
  8. Croissanty preložíme na dva plechy vystlané papierom na pečenie. Prikryjeme fóliou a dáme kysnúť ešte na dve hodiny, tak aby zdvojnásobili objem. Potom ich potrieme rozmiešaným vajcom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C.
  9. Po dvoch minútach teplotu znížime na 170 °C a dopekáme 16 minút – teraz pečieme s ventilátorom. Počas pečenia rúru neotvárame.
  10. Otestujeme, či sú coissanty upečené, mali by byť krehké a keď ich opatrne stlačíme, mali by prasknúť. Upečené coissanty necháme vychladnúť na mriežke.