Klasická plnená paprika
Autor receptu: starka
Plnenú papriku máme radi na každý spôsob ( bez mäsa, s mäsom, pečenú, varenú ...) ale túto klasickú varím za plný hrniec keď potrebujem nakŕmiť viac ľudí, alebo zamraziť na neskoršie využitie.
6 porcií |
30 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Umyjeme a očistíme od jadrincov papriku. Na plnenie vyberáme pekné rovné kusy, odrezky z vrchu použijeme na ochutenie omáčky.
Na lyžici oleja opražíme ryžu, zalejeme dvojnásobkom vody a uvaríme do polomäkka.
Mleté mäso zmiešame s uvarenou ryžou, na drobno pokrájanou( alebo postrúhanou ) cibuľou a vajíčkom. Osolíme a okoreníme čiernym korením, saturejkou alebo majoránom.
- Papriky naplníme pripavenou zmesou a povaríme v 1 l vody s bujónom asi 10 minút. Papriky vyberieme dierovanou naberačkou, bujón odložíme.
Na 3 lyžiciach oleja opražíme 3 lyžice múky, pridáme lyžičku červenej papriky a zalejeme časťou precedeného bujónu. Rozmiešame metličkou do hladka a pridáme rajčinový pretlak. Doriedime bujónom do požadovanej konzistencie omáčky a ochutíme ( Soľou, cukrom, bobkovým listom, bazalkou, odrezkami papriky).
- Do hotovej omáčky vložíme predvarené papriky a spolu prevaríme 15 minút.
Podávame s varenými zemiakmi, knedľou alebo čerstvým chlebom.