Klasická plnená paprika

Autor receptu: starka

Plnenú papriku máme radi na každý spôsob ( bez mäsa, s mäsom, pečenú, varenú ...) ale túto klasickú varím za plný hrniec keď potrebujem nakŕmiť viac ľudí, alebo zamraziť na neskoršie využitie.

6
porcií
30 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Umyjeme a očistíme od jadrincov papriku. Na plnenie vyberáme pekné rovné kusy, odrezky z vrchu použijeme na ochutenie omáčky. Na lyžici oleja opražíme ryžu, zalejeme dvojnásobkom vody a uvaríme do polomäkka. Mleté mäso zmiešame s uvarenou ryžou, na drobno pokrájanou( alebo postrúhanou ) cibuľou a vajíčkom. Osolíme a okoreníme čiernym korením, saturejkou alebo majoránom.
  2. Papriky naplníme pripavenou zmesou a povaríme v 1 l vody s bujónom asi 10 minút. Papriky vyberieme dierovanou naberačkou, bujón odložíme. Na 3 lyžiciach oleja opražíme 3 lyžice múky, pridáme lyžičku červenej papriky a zalejeme časťou precedeného bujónu. Rozmiešame metličkou do hladka a pridáme rajčinový pretlak. Doriedime bujónom do požadovanej konzistencie omáčky a ochutíme ( Soľou, cukrom, bobkovým listom, bazalkou, odrezkami papriky).
  3. Do hotovej omáčky vložíme predvarené papriky a spolu prevaríme 15 minút. Podávame s varenými zemiakmi, knedľou alebo čerstvým chlebom.