Klasická kapustnica

matus113 - fotkamatus113, 18. novembra 2009
Klasická kapustnica
Foto: Matus113

Klasický slovenský recept, ktorý sa robí v mnohých variáciách. My vám predstavujeme jednu z nich.

5
porcií
120 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1 ks
300 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Kyslú kapustu umyjeme a dáme ju variť do vody. Pridáme klobásku a údené mäso. Vodu mierne osolíme, pridáme rascu, čierne korenie a necháme variť. Zalejeme sušené hríby teplou vodou a necháme napučať.

  2. 2

    Na oleji osmažíme cibuľku, pridáme červenú papriku a vlejeme do kapustnice

  3. 3

    Pridáme tiež hríby. Pridáme najemno nastrúhaný zemiak. Keď je mäso uvarené nakrájame ho spolu s klobásou. Vrátime do kapustnice a chvíľu povaríme.

  4. 4

    Pokiaľ máte radi môžete pridať smotanu na varenie - potom ešte raz rozvaríme.

Diskusia k receptu

Vymazať
zdezda
...a kde je bravčové, napr. z pliecka ? Klasická kapustnica je z 3-och druhov mäska, nie? A ak do nej dáme smotanu, nie je to už seged. guláš ? Milujeme kapustnicu, pravú, varíme ju po Vianociach, prihrievame ju aspoň 5x, potom je najlepšia :-) Zemiak tam ale nesmie byť, bo by sprznela, zato dávame sušené slivky, aby mala aj sladkastú chuť. Aj postup varenia máme iný, lebo na cibuľke si udusíme pliecko, nakrájané na kocky, údené varíme zvlášť, vývar z neho použijem aj na šošovicovú či hrachovú polievku, no až potom všetko dáme do jedného hrnca a klobásky úúúúúúplne na záver :-)
Vymazať
mata3636
@zvezda - a pre mňa je pravá kapustnica bez mäsa a sliviek, ale zato aspoň 3 druhy klobásy a sušené huby. Snáď v každej rodine sa varí inak a pre každého je pravá práve tá jeho. Je odvážne od teba tvrdiť, že tá tvoja je echt
Vymazať
radox1
co region,to ina kapustnica,recept na pravu neexistuje,lebo potom vsetky tie ostatne by boli neprave.
Vymazať
tiginko
presne ako hovoríš @mata3636 pre každého je tá "pravá" iná. Nie si ty z našej rodiny? U nás sa presne varí bez mäsa, len s klobáskou a poriadnou kopou hríbov a hrsťou sušených sliviek. Slaninkovo-cibuľová zápražka, a varí sa len z kapustovej šťavy, ani kvapka vody! Len na záver do taniera troška kyslej smotany. To je taká riadna, ako my hovoríme - mocná. Tá nie je pre žiadne padavky :-) Ja hovorím, že vďaka nej sme všetci celý rok takí zdraví. Pekné Vianoce všetkým!
Vymazať
mata3636
@tiginko - len zo šťavy, bez vody? Uff, tak to musí byť teda riadna sila. Zbožňujem kyslé polievky a táto Tvoja musí byť že juj :-)) Pekné sviatky aj ja prajem!
Vymazať
tiginko
kyslá nie je ten správny výraz, keď sa to všetko uvarí, tak je iná, ťažko popísať adekvátnym výrazom, preto najvhodnejší je "mocná" :-)
Vymazať
1alicia1
tiez je to pre mna konecne recept, aký som hladala, vsetci sme zvyknuti na nieco ine a niekedy je menej viac, my sme doma dokonca robli kapustnicu bez masa, ale s domacou cestovinou a sme radi ked je riadne kysla :-)
Vymazať
michal81
@zdezda (8.12.2013 18:14)

Zemiaky práveže sú veľmi dobrá ingrediencia do väčšiny mastných polievok a tam patrí aj kapustnica, ktorá obsahuje veľa mäsa. Aj keď... ako správne bolo podotknuté... platí, že iný kraj - iný mrav... pretože všade sa robí trochu iná "domáca" kapustnica. Každopádne čo ja viem, tak zemiaky sa bežne pridávajú do kapustníc. Tvoja poznámka je síce správna, ale má aj riešenie. Napríklad my doma varíme ošúpané + nadrobno pokrájané zemiaky vopred v osolenej čistej vode, t.j. v samostatnom hrnci - zvlášť iba zemiaky. Po 30 minútach varenia zemiakov, tieto pridáme do polievky (môžme ich spolu nechať pokojne aj zavariť). Ak sú totiž zemiaky varené v kyslej vode (v juške - t.j. v šťave z kvasenej kapusty) alebo napríklad aj v octovej vode... alebo jednoducho v "kyslej vode", tak budú tvrdé. Aj keď by si ich varil 2 hodiny, stále budú mať divnú chuť a zachovanú tvrdosť. Jednodudcho povedané... nebudú správne uvarené.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia