Kizartma - Turecko

Autor receptu: archaa

Kizartma je v Turecku obľúbená hlavne na raňajky. Nakoľko ide o vyprážanú zeleninu, počítajte s tým, že je to v celku mastné jedlo... Pravá kizartma poväčšine obsahuje aj baklažán, my ju však robíme bez. Dokonca som celú jej prípravu aspoň trocha ozdravila, aby až taká mastná nebola...snáď vás inšpirujem, pretože je to veľmi chutné jedlo..veď uvidíte...

2
porcie
15 minút
príprava
20 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na mesiačiky. Paprikám odstránime jadrovníky a nakrájame ich na hrubšie prúžky, paradajky na mesiačiky.

    (Ak ste sa rozhodli pridať baklažán, ošúpte ho ako na "pyžamo" a buď rozrežte pozdĺž napoly a takto krájajte asi pol cm kúsky, alebo krájajte hneď rovnako hrubé, ale celé krúžky baklažánu. Osoľte a nechajte chvíľu vypotiť.)
  2. Zelenina sa postupne vypráža, ale takto je to príliš mastné...Ja mam svoj zdravší postup:

    Predhrejem si rúru na 250 stupňov.
    Zapnem fritézu (ak nemáte, nechajte si nahriať extra panvicu a olej na vysmážanie zemiakov a prípadne aj baklažánu)
  3. Plech na pečenie potriem 2PL olivového oleja. Na jednu polovicu plechu rozložím nakrájanú papriku, na druhú stranu paradajky. Ďalšími dvoma PL oleja to pokvapkám a rukou jednotlivo premiešam(tj.: extra papriku a extra paradajky).Vložím do vyhriatej rúry a nechám upiecť.
  4. Zemiaky ufritujem ako hranolky, vyberiem, nechám odkvapkať,osuším prebytočný olej papierovými kuchynskými utierkami a hneď osolím.

    (Ak pridávate baklažán, po vybratí zemiakov ho domäkka ufritujte, vyberte, nechajte odkvapkať, mierne osoľte)
  5. Upečenú papriku a paradajky vyberiem z rúry a osolím.

    Na tanieri podávame tak, že vrstvíme jednotlivo zeleninu na seba v tomto poradí: Zemiaky, (baklažán), paprika a na vrch paradajky.

    Podávame preliate jogurtom ochuteným soľou a cesnakom..k tomu čerstvé pečivo...