Kimči - kórejská kapusta

Autor receptu: sjuz

Pikantné a veľmi zdravé. Ako všetka nakvasená zelenina. Takto - bez korenín sa dá pripravovať napríklad aj mrkva s kapustou, celerom atď.

Postup

  1. Oddeľte jednotlivé listy kapusty a umyte. Rovnomerne osoľte kapustové listy 2 PL morskej soli. Osolené listy uložte do veľkej misky a pridajte 4 šálky vody a prikryte kuchynskou fóliou. Na noc uložte do chladničky. Voda by mala zakrývať všetky listy, môžeme zaťažiť.
  2. Na druhý deň vylejte vodu a dôkladne opláchnite kapustové listy. Uložte listy späť do veľkej misky a pridajte cesnak, zelenú cibuľku, zázvor, čili prášok, cukor a 1PL soli. Na rovnomerné premiešanie použite ruky (určite použite rukavice). Môžete pridať do zmesi aj trochu teplej vody na lepšie rozmiešanie. Okorenené listy kapusty aj so šťavou preložte do veľkej sklenenej nádoby (fľaše) a dobre to tam popritláčajte. Vo vrchnej časti nechajte priestor tak 2-3 cm a fľašu uzatvorte. Takto pripravenú zmes vo fľaši nechajte 2-3 dni v izbovej teplote fermentovať.
  3. Vaše Kimchi je teraz pripravené na konzumáciu. Nakrájajte listy kapusty pomocou noža alebo nožníc na 1-2 cm pásiky. Podávajte ako prílohu napr. k ryži, omáčke alebo k rybe. Nepoužitý zvyšok uchovávajte v chladničke. Kimchi v chladničke bude pomaly pokračovať vo fermentácii a bude pridávať na kyslosti a výraznosti. Ak budete dbať na čistotu pri manipulácii s Kimchi, vydrží Vám aj mesiac.