Kelový prívarok z čínskej kapusty – Celer nappa cabbage fotorecept

sracz - fotkasracz, 28. júna 2013
Kelový prívarok z čínskej kapusty – Celer nappa cabbage (fotorecept)
Foto: sracz

Nedokážem určiť časovú hranicu, kedy som sa do kelu doslova zamiloval. Citovo, hlboko subjektívne, asi vtedy, keď som získal prvé oficiálne kuchárske uznanie a Zobraziť celý popisNedokážem určiť časovú hranicu, kedy som sa do kelu doslova zamiloval. Citovo, hlboko subjektívne, asi vtedy, keď som získal prvé oficiálne kuchárske uznanie a pochvaly od mojich dvoch dobrých víl; mamky a babičky – trpezlivých učiteliek, poradkýň bez finančných nárokov a prísnych, ale konštruktívnych, kritikov! Ako doma, tak aj vo svete, som úspešne využíval množstvo typov kelu a variantov na jeho chutnú prípravu. Tak sa môže použiť aj „Celer nappa cabbage“– názvom síce kapusta, ale chuťou kel.

6-8
porcií
12 minút
príprava
40-50 minút
tepelná úprava

Suroviny

1500 - 2000 g
podľa potreby g
1 ČL
1 PL
1 PL
1 halúzka
2000 ml
2 - 3 PL
1 ks
1 - 2 ČL
2 - 3 PL
4 - 5 strúčikov
200 ml
120 - 150 ml
štipka g
8 - 10 ks
1 - 2 PL




Postup

  1. 1

    úvodný obrázok potrebných surovín; postupne predstavím aj tie, ktoré som zabudol priložiť do komplexu.

    Kelový prívarok z čínskej kapusty – Celer nappa cabbage (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    v obchode ma zaujala táto čínska „kapusta“ s „krepovými pokrčenými“ listami; ak jeden z nich pomädlíte medzi prstami, cítite vôňu kelu; naviac na štítku pod sériou týchto hlávok bol štítok s názvom „Celer nappa cabbage“; kúpenú dočistenú „hlávku“ som pozdĺžne rozrezal na ¼ a tie následne priečne pokrájal ~ na 10 mm pásiky; na obr. je už aj náš pravý oštiepok, ktorým prívarok v záverečnej faze dochutím

    Kelový prívarok z čínskej kapusty – Celer nappa cabbage (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pokrájaný kel som v hrnci sparil vriacou vodou, ktorú som hneď, cez sitko, zlial, povrch kel som „zasypal“ 1 PL vegety (kto ju nemá rád, prisype iba soľ), 1 KL soli, 1 PL drveného sušeného tymiánu, 1 PL sušeného mletého ďumbiera, priložil halúzku voňavého ligurčeka lekárskeho a to všetko zalial asi 2 litrami vývaru z kostí (ale vhodný je bars aký); tak a teraz sa už naozaj môže začať to pravé varenie

    Kelový prívarok z čínskej kapusty – Celer nappa cabbage (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    než sa kel uvarí, pripravím si „zostavu“ na zápražku = olej olivový (ale bez problémov používam aj slnečnicový, kukuričný, …), tak 2÷3 PL, strednú cibuľu, postrúhanú alebo pokrájanú na drobno, 1 PL sladkej mletej papriky a 2÷3 PL HLM_u (hladkej múky); cesnak, 4÷5 strúčikov, pôjde, prelisovaný, do prívarku, tesne pred koncom, než ho zmiešam s mlieko_smotanou (so štipkou jedlej sódy bicarbóny)

    Kelový prívarok z čínskej kapusty – Celer nappa cabbage (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    keď je už kel na ½ uvarený, pridám k nemu 6÷7 menších pokrájaných zemiakov (2÷3 si nechám a s postrúhanými, ako na zemiakové placky, podľa potreby dohustím prívarok); jedna halúzka ligurčeka sa mi zdala málo, nuž „prirucil“ pridal som ešte jednu a nechal som prívarok variť ďalej

    Kelový prívarok z čínskej kapusty – Celer nappa cabbage (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    blíži sa „finále“, poďme ho na zápražku – na oleji dobre, tak na hnedo červeno do voňava, opraženú postrúhanú cibuľu som posypal 2 kopcovitými PL HLM_u a občasným premiešavaním, než sa v mase objavia „dierky“, som pripravil základ, ktorý som

    Kelový prívarok z čínskej kapusty – Celer nappa cabbage (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zmiešal s 1 PL sladkej mletej červenej papriky a cez sitko (cedák, to je ten „izé“, čo halušky STOP a voda móžeš ísť) vmiešal do prívarku a hneď „prilisoval“ aj strúčiky cesnaku

    Kelový prívarok z čínskej kapusty – Celer nappa cabbage (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    náhodilé „medzičasy“ som efektívne využil aj na postrúhanie ½ údeného oštiepka

    Kelový prívarok z čínskej kapusty – Celer nappa cabbage (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    došiel čas aj na môj osobný špecifický krok v technologickom postupe varenia kelu; asi 200 ml mlieka som zmiešal s asi 120 ml kyslej smotany, štipkou „sódybicy“ a takto vzniklý „šperkovač“ som vmiešal do prívarku, nechal prevrieť a odstavil som hrniec zo zdroja tepla

    Kelový prívarok z čínskej kapusty – Celer nappa cabbage (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    až teraz som prisypal postrúhaný oštiepok, jemne nežne „ófafrne“ premiešal, ochutnal, podľa potreby dosolil,

    Kelový prívarok z čínskej kapusty – Celer nappa cabbage (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    povrch prívarku „ozdobil“ ¼_mi 1 PL masla (to abi še na ňim ňeurobila „skurka“) a „zameldoval“ HOTOVO!

    Kelový prívarok z čínskej kapusty – Celer nappa cabbage (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ja už teraz potrebujem iba veľkú lyžicu a „burkovčiak“ dobrého chlebíka, ale vedľa seba mám aj „kostovníka“ – moju krajšiu ½ - a tá, univerzitne vzdelaná „felčiarka“ z košickej LF UPJŠ – by mi za takéto „suché – posné – jedlo, vicisla oči z hlavi“ – teda doslova a do písmena „ortodoxný mäsožravec“ – ktorému, ak si vážim sám seba, pre istotu upečiem „aspoň“ šťavnaté mafiny z hovädzieho mletého mäsa; len tak medzi nami „gazdiniakmi“, k takémuto fajnovému prívarku sa hodí bárs čo a bárs koľko!

    Kelový prívarok z čínskej kapusty – Celer nappa cabbage (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    nuž a na tanieri to potom vyzerá takto:

    Kelový prívarok z čínskej kapusty – Celer nappa cabbage (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    tento obrázok čínskej kapusty – Celer nappa cabbage – som pre Vás skopíroval z Google; tam je vyobrazených viacero druhov tejto chutnej a zdravej zeleniny: http://www.google.com/search?q=Celer+napa+cabbage&rlz=1C2KMZB_enUS533US533&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=ncjNUa-rGOGzyAHor4HQCg&ved=0CDoQsAQ&biw=1480&bih=893

    Kelový prívarok z čínskej kapusty – Celer nappa cabbage (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    … „Chlieb náš najobľúbenejší“ à la @cistinka som tentoraz upiekol s čerstvým koriandrom (cillatro; na reze je to vidieť); chuť a vôňa tejto zelinky pečením, pravdepodobne, úplne zanikla, ale s chuťou sme ho zjedli aj tak!

    Kelový prívarok z čínskej kapusty – Celer nappa cabbage (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

ariela6
paradne jedlo aj ked len kel alebo či kapusta mam s toho miš maš take som u nas v obchode ešte nevidela a pačia sa mi aj tvoje mesove mufiny mohol by si pridat recept aj na ne zaujali ma ked tak už kopletka
izabella929
@srecz...kr ásne a trpezlivo si tento recept nafotil...)jedlo vyzerá úžasne chutne.-) mám rada kelové prívarky a všetko, čo k nim patrí...veru s kúskom domáceho chlebíka, či tu doma, či kdekoľvek vo svete sa z toho dá dobre zasýtiť.-))
sracz
Srdečne Ťa pozdravujem a ďakujem Ti za hrejivé slová, milá @izabella929 hugacskám! Potešila si ma!
mesiar50
Kel mám rád.A tvoj naozaj vyzerá výborne a nesmierne
chutne.A aj ja musím pochváliť foto a pekný popis pracovného postupu.Pekne Ťa pozdravujem
jody
Super, zasa kel. Len tak dalej, kelu nikdy nie je dost. :-)
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, zase jeden z tvojich nádherných receptov s láskou utkaných, perfekne okoreniých, skvelými bylinkami doplnený...
priam sem cítim tú úžasnú vôňu a chuť.
to tvoje jedlo žiada o ochutnanie :P
výborne popísané, nádherné fotografie - prudko jedlé.
aroooo
krásny recept,foto, a ešte krajší finálny výrobok, mňam...
manya
veľmi dobrá kombinácia, môj recept neobsahoval bylinky a oštiepok, kučeravú čínsku kapustu máme počas celej sezóny(od jesene, dá sa kúpiť aj teraz).
sracz
Srdečné pozdravy aj Tebe do "krajiny tulipánov", @mesiar50 - kamarát! Pekne ďakujem za pozornosť, koment i za hrejivé slová! Podľa zvýšenej "nálady" po "napraskaní" sa týmti kelom, som ho zaradil medzi afrodiziaká!
sracz
Sevas, ahoj a ciao - @jody - čku! Variantov na využitie kelu je naozaj dostatok, fantázii a iniciatívam sa medze nekladú! Rozhodne "odskúšaj" aj tento rcp!
sracz
Ďakujem Ti milá @pusta - za Tvoje hodnotenie! Vysoko si ho vážim, zvlášť od takej "kúzelníčky s varechou", za akú považujem ja Teba! S varením, podľa mojeho motto, je to tak ako s milovaním: " ak nemiluješ s láskou a ak nevaríš s láskou, tak radšej odstúp a nezavadzaj!"
sracz
Ďakujem aj Tebe, milá @aroooo za ocenenie; neváhaj, navar, ochutnaj, ponúkni a nechaj sa pohladkať, ...! -:)))
sracz
Hľadal som Tvoj rcp, vážená a milá @manya - ale som neuspel; rád sa priučím a ochutnám aj Tvoju "varešku"! Záver Tvojho komentu, za ktorý pekne ďakujem, si všimne, dúfam aj @ariela6 - aby mohla zaimprovizovať aj s "kučeravou" čínskou kapustou!
ariela6
dakujem za pridany link na faširky už som si ich uložila a budem si viac všimat činsku kapustu že ake ma listy maj sa krasne sracz a čakam dalšie dobre recepty
eviana
No a máš ma :) úplne si ma týmto receptom dostal, skvelý nápad, nádherný postup, krásna improvizácia... hlboko sa skláňam, ukladám do KK a myslím, že hneď tento týždeň vyskúšam, mala som v pláne robiť kelový prívarok - u nás veľmi obľúbený - a ja ho nesmierne rada spravím podľa Teba... ďakujem za skvelú inšpiráciu :)
manya
@sracz , môj recept je len v mojom tridaťtriročnom zošite, varenie a fotenie zvládnem ale uložiť do počítača som sa ešte nenaučila.
srac
Rado sa stalo a v zdraví uži, milá @ariela6 a naozaj sa budem snažiť vyhovieť aj Tebe!

Ďakujem Ti veľmi pekne, @eviana priateľka milá a pozorná za všetko, čo mi v účasti tu na Varecha.sk spríjemňuješ!!! Veľmi ochotne a rád prospejem k slasti Tvojeho maškrtného jazýčka aj inokedy. Daj mi vedieť, prosím, ako Vám chutil prívarok podľa mojeho rcp_ Ďakujem a maj krásne dni plné Slnka, Lásky a Úsmevov!

Držím Ti všetkých "21" pre úspešné zvládnutie " ukladania Tvojich rcp do PC, milá @manya = neboj sa je to jednoduché, náš Tomáš z redakcie Varecha.sk to sprogramoval á la "polopatisticky", buď mu za to všetko, čo pre nás robí, vrelá vďaka!!! Ak užívaš Skype, som ochotný Ti pomôcť so "školením" aj ja! Ahoj, ciao a daj vedieť!
eviana
Drahý @sracz , no tak som sa konečne dostala k tomu, aby som podľa Tvojho úžasného receptu spravila toto famózne jedlo. Výsledný efekt predčil moje očakávania, skvelá chuť, priam balans na hrane gastronomického raja... ten údený oštiepok priateľu drahý tá múza, čo Ti ho pošepla si zaslúži Nobelovu cenu, tak ako aj Ty za tento recept... ďakujem, určite sa k nemu budem rada vracať, majstre :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia