Kelový prívarok z čínskej kapusty – Celer nappa cabbage (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Nedokážem určiť časovú hranicu, kedy som sa do kelu doslova zamiloval. Citovo, hlboko subjektívne, asi vtedy, keď som získal prvé oficiálne kuchárske uznanie a pochvaly od mojich dvoch dobrých víl; mamky a babičky – trpezlivých učiteliek, poradkýň bez finančných nárokov a prísnych, ale konštruktívnych, kritikov! Ako doma, tak aj vo svete, som úspešne využíval množstvo typov kelu a variantov na jeho chutnú prípravu. Tak sa môže použiť aj „Celer nappa cabbage“– názvom síce kapusta, ale chuťou kel.

6-8
porcií
12 minút
príprava
40-50 minút
tepelná úprava

Postup

  1. úvodný obrázok potrebných surovín; postupne predstavím aj tie, ktoré som zabudol priložiť do komplexu.
  2. v obchode ma zaujala táto čínska „kapusta“ s „krepovými pokrčenými“ listami; ak jeden z nich pomädlíte medzi prstami, cítite vôňu kelu; naviac na štítku pod sériou týchto hlávok bol štítok s názvom „Celer nappa cabbage“; kúpenú dočistenú „hlávku“ som pozdĺžne rozrezal na ¼ a tie následne priečne pokrájal ~ na 10 mm pásiky; na obr. je už aj náš pravý oštiepok, ktorým prívarok v záverečnej faze dochutím
  3. pokrájaný kel som v hrnci sparil vriacou vodou, ktorú som hneď, cez sitko, zlial, povrch kel som „zasypal“ 1 PL vegety (kto ju nemá rád, prisype iba soľ), 1 KL soli, 1 PL drveného sušeného tymiánu, 1 PL sušeného mletého ďumbiera, priložil halúzku voňavého ligurčeka lekárskeho a to všetko zalial asi 2 litrami vývaru z kostí (ale vhodný je bars aký); tak a teraz sa už naozaj môže začať to pravé varenie
  4. než sa kel uvarí, pripravím si „zostavu“ na zápražku = olej olivový (ale bez problémov používam aj slnečnicový, kukuričný, …), tak 2÷3 PL, strednú cibuľu, postrúhanú alebo pokrájanú na drobno, 1 PL sladkej mletej papriky a 2÷3 PL HLM_u (hladkej múky); cesnak, 4÷5 strúčikov, pôjde, prelisovaný, do prívarku, tesne pred koncom, než ho zmiešam s mlieko_smotanou (so štipkou jedlej sódy bicarbóny)
  5. keď je už kel na ½ uvarený, pridám k nemu 6÷7 menších pokrájaných zemiakov (2÷3 si nechám a s postrúhanými, ako na zemiakové placky, podľa potreby dohustím prívarok); jedna halúzka ligurčeka sa mi zdala málo, nuž „prirucil“ pridal som ešte jednu a nechal som prívarok variť ďalej
  6. blíži sa „finále“, poďme ho na zápražku – na oleji dobre, tak na hnedo červeno do voňava, opraženú postrúhanú cibuľu som posypal 2 kopcovitými PL HLM_u a občasným premiešavaním, než sa v mase objavia „dierky“, som pripravil základ, ktorý som
  7. zmiešal s 1 PL sladkej mletej červenej papriky a cez sitko (cedák, to je ten „izé“, čo halušky STOP a voda móžeš ísť) vmiešal do prívarku a hneď „prilisoval“ aj strúčiky cesnaku
  8. náhodilé „medzičasy“ som efektívne využil aj na postrúhanie ½ údeného oštiepka
  9. došiel čas aj na môj osobný špecifický krok v technologickom postupe varenia kelu; asi 200 ml mlieka som zmiešal s asi 120 ml kyslej smotany, štipkou „sódybicy“ a takto vzniklý „šperkovač“ som vmiešal do prívarku, nechal prevrieť a odstavil som hrniec zo zdroja tepla
  10. až teraz som prisypal postrúhaný oštiepok, jemne nežne „ófafrne“ premiešal, ochutnal, podľa potreby dosolil,
  11. povrch prívarku „ozdobil“ ¼_mi 1 PL masla (to abi še na ňim ňeurobila „skurka“) a „zameldoval“ HOTOVO!
  12. ja už teraz potrebujem iba veľkú lyžicu a „burkovčiak“ dobrého chlebíka, ale vedľa seba mám aj „kostovníka“ – moju krajšiu ½ - a tá, univerzitne vzdelaná „felčiarka“ z košickej LF UPJŠ – by mi za takéto „suché – posné – jedlo, vicisla oči z hlavi“ – teda doslova a do písmena „ortodoxný mäsožravec“ – ktorému, ak si vážim sám seba, pre istotu upečiem „aspoň“ šťavnaté mafiny z hovädzieho mletého mäsa; len tak medzi nami „gazdiniakmi“, k takémuto fajnovému prívarku sa hodí bárs čo a bárs koľko!
  13. nuž a na tanieri to potom vyzerá takto:
  14. tento obrázok čínskej kapusty – Celer nappa cabbage – som pre Vás skopíroval z Google; tam je vyobrazených viacero druhov tejto chutnej a zdravej zeleniny: http://www.google.com/search?q=Celer+napa+cabbage&rlz=1C2KMZB_enUS533US533&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=ncjNUa-rGOGzyAHor4HQCg&ved=0CDoQsAQ&biw=1480&bih=893
  15. … „Chlieb náš najobľúbenejší“ à la @cistinka som tentoraz upiekol s čerstvým koriandrom (cillatro; na reze je to vidieť); chuť a vôňa tejto zelinky pečením, pravdepodobne, úplne zanikla, ale s chuťou sme ho zjedli aj tak!