Kelový prívarok, moja spomienková klasika fotorecept

sracz - fotkasracz, 10. januára 2014
Kelový prívarok, moja spomienková klasika (fotorecept)
Foto: sracz

… moja „láska a vášeň“! „Afrodiziakum“ v duševnom „maznaní“ s nostalgickými spomienkami a vnášaní sa do rozmarov bezstarostnej mladosti, žiaľ už naozaj v nenávratne! Zobraziť celý popis… moja „láska a vášeň“! „Afrodiziakum“ v duševnom „maznaní“ s nostalgickými spomienkami a vnášaní sa do rozmarov bezstarostnej mladosti, žiaľ už naozaj v nenávratne! Doslova sa maznám s jeho vôňou a do slastných výšin sa nechávam niesť jeho chuťami! Áno, chuťami! Vlastnou, kelovou. Tajomnou, cesnakovou. Antickou, dostáva ju od bobkového listu. Domoviny, zemiakovou. Korunovačnou, ktorú zastrešuje maslo a smotana! Vždy ho varím a jem v spoločnosti mojich dvoch dobrých víl, B.P. - mamky a babičky!

6-8
porcií
12-15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 - 3 PL
1 ks
1 ks
podľa potreby
1 ČL
1 ČL
3 - 4 ks
2 - 3 ks
2 - 3 strúčiky väčšie
1 halúzka
200 - 250 ml
1 PL
podľa potreby
Zápražka:
2 PL
1 ks
1 PL
1 PL
2 - 3 PL
250 - 333 ml




Postup

  1. 1

    … okrem „volského oka“, alebo parikáša, či perkeltu, som toho naozaj nepotreboval veľa; keby tam neboli nádobky s koreninami, tak ani nie je čo odfotiť

    Kelový prívarok, moja spomienková klasika (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na dno väčšieho hrnca som vložil dve PL doma škvarenej bravčovej masti, na jemno pokrájanú cibuľu, centimetrové „rezance“ z jednej „strednej“ hlávky kelu, soľ a MBK (Mleté Biele Korenie), ďumbier a rascu a „adidasku“ bobkového listu; zapol šporák a sem tam pomiešajúc, pripravil rozohriaty „základ“ budúceho kelového prívarku, ktorý som zalial asi 2 000 ml horúcej vody a nechal povariť, prikrytý s „medzerou“ (t. j. pokrievkou na vareche, krížom cez koniec hrnca)

    Kelový prívarok, moja spomienková klasika (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    než základ „polozmäkol“, pripravil som zápražku; na „roztopené“ 2 PL bravčovej masti v panvici som nastrúhal ďalšiu menšiu cibuľu,

    Kelový prívarok, moja spomienková klasika (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    nechal som ju zdravo „podnapiť sa“,

    Kelový prívarok, moja spomienková klasika (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    panvicu som odstavil na okraj šporáka, pridal zarovnanú PL mletej červenej sladkej papriky, PL masla, 2 „kopcovité“ PL hladkej múky, panvicu „vrátil“ na horúce „hniezdo“ a miešaním všetko spojil do voňavej „tmavobéžovej“ farby; pomaly, pomáhajúc si kovovou metličkou, som prilieval necelý ½ liter vlažného mlieka, vytvoril tak zápražku s krémovou konzistenciou a hotovú ju nechal vychladnúť

    Kelový prívarok, moja spomienková klasika (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    medzitým sa kelový základ uvaril na „polochrumkavo“ a teraz už s radosťou prijal do seba, cez sitko vmiešavanú, vychladnutú zápražku; presne podľa rokmi praxe zafixovaných návodov, pokynov a rád našich mamiek a babičiek, do horúceho jedla studenú zápražku a naopak, do studeného horúcu

    Kelový prívarok, moja spomienková klasika (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    po ľahkom zmiešaní som pridal dva väčšie pokrájané zemiaky, 3 strúčiky pretlačeného cesnaku a halúzku sušeného ligurčeka; asi 10´ povaril až na „hotovo“ (podľa vlastnej chuti a vôle),

    Kelový prívarok, moja spomienková klasika (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    rozložil PL „hoblín“ čerstvého masla (preventiva proti stvrdnutiu „predkožky“) a

    Kelový prívarok, moja spomienková klasika (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    vypražil naozaj chutné „strapaté rezníky“ podľa vzoru @tinca62, ktorej za rcp veľmi pekne ďakujem, lebo povýšili moju obľúbenú kelovú lahôdku na úroveň šľachtického stola

    Kelový prívarok, moja spomienková klasika (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    „strapáčiky“ som na papierovom obrúsku nechal zbaviť sa zbytočného tuku,

    Kelový prívarok, moja spomienková klasika (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    teraz už bolo všetko naozaj hotové a mohlo sa jest!!!

    Kelový prívarok, moja spomienková klasika (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

medovnicek
aj u nás je veľmi obľúbený, ja pridávam len mleté čierne korenie a majoránku, ale tuším na budúce sa tebou nechám inšpirovať a pridám koreniny ako popisuješ ty:)
daguska
Nadhera. Nepouzivam smotanu, ale musi to byt velmi jemne.
mariamka
kelovy privarok naozaj nesklame, aj tento tvoj fajny vonavy cesnakovy so strapacikmi,, ja v nom dusim par kociek bravcoveho, tak je to 2v1, ten bobkacovy adidas si vychytal :) a tusim sa body 2 a 3 opakuju, ale nie je to na skodu :)
manya
dobre si navaril, so strapatými rezníkmi to bolo isto fajné.
concord
ferikém, drágam, ako ťa oslovuje tvoja vyvolená pusta. Asi už zabúdaš v tej Amerike. Recept na kelový prívarok si už poslal minimálne pred rokom.Je to to isté len bez opisu ako ho varila tvoja maminka.
hubata
Záhorácka kelovica je bez ligurčeka, bez smotany, bez ďumbiera a bez masla, kdeže maslo! Ale zato veľa cesnaku, č.ml. korenia, fašíriek a krajcov čerstvého chleba!

Keď nám toto kuchárky uvarili v školskej jedálni, tak sme sa ledva plahočili domov....
1x bekla
sracz
Ďakujem Ti, @medovnicek milá za „nákuk“ a za koment a naozaj sa vopred teším aj na Tvoje varenie! Držím PPP a prajem dobrú chuť!

Pravdu rečieš, @daguska milá smotana a najmä šľahačková, prívarky podstatne zjemní! Ďakujem aj Tebe!

Neostáva mi nič iné, milá @izabella929 len s poďakovaním sa Ti, s Tebou súhlasiť!

Do kapustového prívarku (hlavne szegedín) kocky bravčovinky pridávam aj ja! Ale ďalší „pokus“ s kelom bude podľa vz. @mariamka „aj tak sa dá i tak sa dá“. Ďakujem Ti za uznanie, ale hlavne na upozornenie!!! Už som to opravil!

Nuž čo by som klamal, vážený a milý @elalea máš dobrý postreh! Domov mi naozaj chýba a už sa teším na najbližšiu návštevu Slovenska, ako male dieťa na Ježiška!

„Bars fajne a a bars nám šmakovalo“ milá @manya a rezníky, odporúčané @tinca62 som si odskúšal v praxi! Neľutujem, chválim a vrelo odporúčam Vám všetkým do priazne!

Až k slzám ma dojala Tvoja pozornosť, vysoko ctený a vážený @concord voči mojej pamäti. Ďakujúc Tebe, som urobil „inventúru“ vo svojej KK a tam som zistil, že už som uverejnil 4 (slovom *š* t* y* r* i* ) rcp, v ktorých som použil kel! Žiaľ ale Tebou upozorňované opakovanie som nezaregistroval! Pre názornosť a istotu zverejním ich postupnosť:
1.) III/21-2010  varecha.pravda.sk/recepty/kelovy-privarok-ala-mamkine-1-u...

2.) III/9-2011  varecha.pravda.sk/recepty/postruhany-ostiepok-utopeny-v-k...

3.) III/14-2013  varecha.pravda.sk/recepty/polievka-kelovica-moja-aj-postn...

4.) VI/28-2013  varecha.pravda.sk/recepty/kelovy-privarok-z-cinskej-kapus...

a pre úplnosť pridám aj „link“ dnešného, zatiaľ posledného:
5. I/10-2014  varecha.pravda.sk/recepty/kelovy-privarok-moja-spomienkov...

Ešte raz Ti Fact Oficiálne ďakujem za neustálu pozornosť a zo srdca Ti želám veľa tvorivých síl do Tvojej maximálne plodnej práce tu na našej VAREŠKE!!!

Ďakujem aj Tebe, milá @hubata za poukázanie na rozdielnosť varenia „kelovice“ Záhorie vs VICHOD! Tvoj variant som ešte nejedol, ale rozhodne som presvedčený, že by som si pochutnal! Daj vedieť, ak kel v Tvojej kuchyni predstavíš (alebo si už predstavila?) aj nám, "keluchtivým vareškám, varešiakom a varešiačatám"! Vopred ďakujemE!!!
ancicka
Ja by "spala v kelovom prívarku".Až mi slinky tečú.
kredenc
Preboha, prečo zápražku. Tá sa robievala iba v závodných jedálňach a internátoch.
lenka70
ja by som poprosila recept na tie strapaté rezníky, neviem ho nikde nájsť... dík
zapsalka
Krásne čítanie,krásny recept,kel zbožňujem no zápražku už nerobím nikdy a všetko čo varím,(varím skôr dietne jedla)a treba zahustiť,zahusťujem ovsenými vločkami.....!!!
miis
@lenka70 , profil Tinca62 uz neexistuje. Ja mam ten rcp ulozeny v kuch. knihe na linku  varecha.pravda.sk/recepty/strapate-rezne-fotorecept/43016...
len neviem ci si ho najdu ti, ktori ho v kuch. knihe ulozeny nemaju
@sracz - velmi rada ta citam, nepoznam ta ale si mi blizkym kelovy privarok bol v casoch mojho detstva a mladosti castym jedlom v repertoari mojej mamy. Vtedy som ho velmi nemusela, teraz som vsak nan dostala chut - pri najblizsom nakupe sa ho pokusim kupit a uvarim tak ako ty, (my sme tiez nepridavali smotanu). Posielam pozdrav kosicanovi do dalekeho sveta.
miis
to je tak, ked clovek neopravi gramatiku pred odoslanim... oprava: ...si mi blizky. Kelovy...
uz z historie je zname, ako jedna ciarka (tu bodka) zmeni vyznam celeho vyroku... :-)))
sisama
mnáááám milujem kelový prívarok nevarím ho, lebo u nás doma som jedina ktorá ho lúbi :)
micanela
aj moja spomienka - ako odporny vechet v skolskej jedalni a ako milovane jedlo u babicky

zial ho tiez jem iba ja, takze o to je vzacnejsi
yanchee
a čo to sitko, to nevieš urobiť zápražku bez neho? Zápražka sa nepasíruje, musí sa pekne hladko rozpustiť..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia