Kefírové kváskové dalamánky s orechmi (fotorecept)
Autor receptu: monty469
Okrem chlebíka som upiekla aj toto pečivko, aby toho bolo na
víkend dosť :-) Tak sa z
toho vytešujem,
a o recept sa delím aj s vami :-)
8 porcií |
20-25 minút na 250/220 °C |
Postup
- Rozkvas:
Večer zmiešame kvások s vodou a ražnou múkou, zabalíme do mikroténového sáčku a pri izbovej teplote necháme kvasiť 10-12 hodín. Ráno vidíme, ako sa pekne kvások dvihol. V momente keď začne klesať, zamiesime cesto.
- Ráno z rozkvasu odvážime 200 g, zvyšok odložíme do čistého pohára do chladničky. Potom pridáme ostatné suroviny a vypracujeme cesto, ktoré zľahka v miske pomúčime, zabalíme do tašky a necháme kysnúť 2-3 hodiny pri izbovej teplote.
- Po 3 hodinách rozdelíme nakysnuté cesto na približne 8 rovnakých kúskov, z ktorých vytvarujeme cca 10 cm valčeky. Uložíme ich na plech vystlaným papierom na pečenie. Opäť ich zabalíme do mikroténovej tašky a necháme kysnúť ďalšie 2-3 hodiny.
- Rúru vyhrejeme na 250 °C, nakysnuté dalamánky narežeme žiletkou, dáme do rúry, teplotu znížime na 220 °C a pečieme do zlato-hneda asi 20-25 minút. Necháme vychladnúť na mriežke, a pre dnešok je hotovo :-)
- Sú veľmi chutné, rodinka si ich vychutnala ešte za tepla, za chrumkava so slaninou "adidas" :-)