Kefírové kváskové dalamánky s orechmi (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Okrem chlebíka som upiekla aj toto pečivko, aby toho bolo na víkend dosť :-) Tak sa z toho vytešujem, a o recept sa delím aj s vami :-)

8
porcií
20-25 minút
na 250/220 °C

Suroviny

Postup

  1. Rozkvas: Večer zmiešame kvások s vodou a ražnou múkou, zabalíme do mikroténového sáčku a pri izbovej teplote necháme kvasiť 10-12 hodín. Ráno vidíme, ako sa pekne kvások dvihol. V momente keď začne klesať, zamiesime cesto.
  2. Ráno z rozkvasu odvážime 200 g, zvyšok odložíme do čistého pohára do chladničky. Potom pridáme ostatné suroviny a vypracujeme cesto, ktoré zľahka v miske pomúčime, zabalíme do tašky a necháme kysnúť 2-3 hodiny pri izbovej teplote.
  3. Po 3 hodinách rozdelíme nakysnuté cesto na približne 8 rovnakých kúskov, z ktorých vytvarujeme cca 10 cm valčeky. Uložíme ich na plech vystlaným papierom na pečenie. Opäť ich zabalíme do mikroténovej tašky a necháme kysnúť ďalšie 2-3 hodiny.
  4. Rúru vyhrejeme na 250 °C, nakysnuté dalamánky narežeme žiletkou, dáme do rúry, teplotu znížime na 220 °C a pečieme do zlato-hneda asi 20-25 minút. Necháme vychladnúť na mriežke, a pre dnešok je hotovo :-)
  5. Sú veľmi chutné, rodinka si ich vychutnala ešte za tepla, za chrumkava so slaninou "adidas" :-)