Kebab - naša domáca verzia

eviana - fotkaeviana, 29. októbra 2013
Kebab - naša domáca verzia
Foto: eviana

Toto jedlo máme veľmi radi, je veľmi obľúbené nielen v mojej rodine, ale závislými na ňom sa stali aj moji kolegovia po tom, ako Zobraziť celý popisToto jedlo máme veľmi radi, je veľmi obľúbené nielen v mojej rodine, ale závislými na ňom sa stali aj moji kolegovia po tom, ako som ho pre nich pripravila a rozšírili ho do svojich rodín. Možno príprava vyzerá na prvý pohľad zložitá, ale opak je pravdou. Nemôže konkurovať originálu od tureckého kuchára, ale dovolím si tvrdiť, že mnohým na Slovensku podávaným kebabom smelo konkurovať môže :)

6-8
porcií
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
500 ml alebo biely jogurt
250 ml
5-8 strúčikov
1 dl
Koreniny:
2 PL
2 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Mäso si nakrájame na cca kocky 1,5x1,5 cm (možno použiť kuracie prsia, stehna, bravčové, morčacie, zajačie - čo komu chutí… nám najviac chutia kuracie vykostené stehná - sú šťavnaté, ale aj prsia sú fajn, len s tými treba opatrne pri opekaní - sú suchšie.) Aj keď je pravda, že ten pravý turecký isto nie je robený z bravčového mäsa, ale berte to tak, že toto je naozaj "PRUDKO DOMÁCA VERZIA KEBABU" :) Mäsko postupne ako ho krájam vo vrstvách posýpam zmesou solčanky, gyros korenia, adžiky a opatrne pokvapkám olejom - tak pokračujem až do konca, koreniny sú tak všade rovnomerne rozložené. Na záver mäso s koreninami poriadne premiešame - ako ked robíme cesto a dáme ho odležať do chladničky. Ideálne je ho naložiť večer vopred, ak sa nedá doporučujem aspoň 4-6 hodín.

    Kebab - naša domáca verzia - obrázok 1
  2. 2

    Deň vopred si zvyknem spraviť aj dressing. Do misy vyklopíme smotanu alebo biely jogurt. (Môj syn ma naučil jeden gríf ako dostať smotanu z kelímka - do dna kelímka spraví nožom malú dierku a smotana tak ľahko sama celá vylezie z kelímku - ak s tým má smotana problém, možno jej pomôcť jemným fúknutím do dierky). Pridáme strúčiky pretlačeného cesnaku (my to máme radi riadne cesnakové, ale pokojne si dajte menej) a na jemno nakrájanú petržlenovú vňať. Ochutíme solčankou (kto je proti solčanke, nahradiť soľou). Ak máte radi kyselší dressing, pokojne pridajte trošku šťavy z citróna. Všetko spolu zmiešame a dressing je hotový. Odložíme ho do uzatvorenej nádoby a dáme do chladničky. Tým pádom máme tú zložitejšiu časť prípravy kebabu za sebou. Mäsko aj dressing počkajú v chladničke na svoj čas :)

    Kebab - naša domáca verzia - obrázok 2
  3. 3

    Na panvicu dáme trošku slnečnicového oleja (olej sme použili aj pri marinovaní mäsa, takže naozaj len trošku aby to nebolo príliš mastné). Keď bude rozpálená panvica, vykydneme do nej mäso a začneme smažiť. Misku, v ktorej bolo naložené mäso opláchneme troškou vody a pokojne to vylejeme do mäsa a smažíme. Ak máte radi pikantné, pridajte chilli alebo ako ja - feferónovú pastu na južnom Slovensku známu ako Eros Pista, pomiešame a smažíme kým nebude mäso hotové.

    Kebab - naša domáca verzia - obrázok 3
  4. 4

    Kým sa nám usmaží mäso, pripravíme si zeleninu.

    Kebab - naša domáca verzia - obrázok 4
  5. 5

    Kapustu nakrájame na tenko, cibuľu na pásiky a spolu pomiešame - jemne osolíme. Uhorku nakrájame na kolieska. Paradajku na kocky, prípadne na tvary srdcu milé :)

    Kebab - naša domáca verzia - obrázok 5
  6. 6

    Mäsko máme hotové, môžeme začať plniť arabský chlieb. Zo spodnej strany je mäsko jemne nachrumkavelé, opečené do červena. Niekedy k tomuto jedlu robím zemiakové placky. Výborné je aj s pitou, alebo aj do žemle. Arabský chlieb som zatiaľ piecť neskúšala, ale chystám sa, tu použitý je kúpený.

    Kebab - naša domáca verzia - obrázok 6
  7. 7

    Rozrežieme arabský chlieb na dve polovice. Otvoríme jednu polovicu - vytvára kapsu - a plníme: ako prvé dávam kapustu zmiešanú s cibuľou.

    Kebab - naša domáca verzia - obrázok 7
  8. 8

    ...potom dáme dresing - poriadne, nešetríme

    Kebab - naša domáca verzia - obrázok 8
  9. 9

    ...pridáme uhorku a paradajku

    Kebab - naša domáca verzia - obrázok 9
  10. 10

    ...na záver dáme mäso - ja si ešte na mäso dávam vrstvu kapusty s cibuľou a trošku dresingu - a môžeme konzumovať, garantujem Vám, že po ochutnaní tohto domáckeho kebabu sa k nemu budete radi a často vracať :)

    Kebab - naša domáca verzia - obrázok 10
  11. 11

    ...a tu verzia s domácimi hranolkami pre moje mláďatko :)

    Kebab - naša domáca verzia - obrázok 11

Diskusia k receptu

lusinkab
Kebab som kedysi jedla skoro kazdy den a potom som s tym sekla . Teraz ked mam na neho chut tak si ho radsej sama doma pripravim :) ale niekedy neodolam a kupim si ho aj na ulici ale tu to nie je ono :)
eviana
@lusinkab , tiež som kedysi jedávala kebab častejšie... zrejme sme z toho vyrástli. Teraz už len 2-3 x za rok robievam a takto presne viem, čo v ňom mám :)
alex37
krásny receptík, a vynikajúco chutí s airanom :-) vyskúšam.
babkamt
Raz za čas si dám kebab na jednom mieste , kde si myslím , že ho robia najlepšie v Blave. Ale nepohrdla by som ani tvojím.Ukladám recept do kk.
eviana
@alex37 , ďakujem za milý komentár a zároveň tip... ja najbližšie keď budem robit vyskúšam s ayranom, ešte som nemala tú česť ho ochutnať :)
eviana
@babkamt , mne zatiaľ najviac chutil kebab v Senci. Som rada, že sa Ti môj recept páči, ďakujem za Tvoje milé slová :)
eviana
@alex37 , do Viedne sa tak skoro nedostanem... ďakujem za recept, veru podľa neho vyskúšam :)
zolik
@eviana Super inspiracia. Original turecky Gaza Ayran mam zrovna v chladnicke aj turecky joghurt a mam aj gyros, kuracinu v mrazaku. Len neviem co je adzika a solcanka. ;-)
eviana
@zolik , adžika je zmes korenia používaná v arménskej, gruzínskej a zakaukazskej kuchyni. Obsahuje: papriku, kôpor, koriander, zmes sušenej zeleniny, bazalku, majoránku, senovku grécku, saturejku, mätu piepornú, bobkový list, chilli.
Solčanka je zeleninové ochucovadlo vyrábané na Slovensku v dedine Solčany pri Topoľčanoch. na rozdiel od podravky neobsahuje látky zvýrazňujúce chuť ako glutamán sodný, guanylan disodný, inozinan disodný. Obsahuje aj bylinky ako pamajorán, ligurček, saturejka, bazalka, materina dúška, medovka, tymián, petržlenová a zelerová vňať. A je zo zníženým obsahom sodíka.
Ale namiesto solčanky použi soľ a ak nezoženieš adžiku, tak aj zmes gyros korenín poslúži.
Ďakujem za Tvoje slová uznania, budem sa tešiť, keď tento "môj" kebab vyskúšaš ako Ti bude chutiť.
1x kimlo
eviana
@zolik , adžika je zmes korenia používaná v arménskej, gruzínskej a zakaukazskej kuchyni. Obsahuje: papriku, kôpor, koriander, zmes sušenej zeleniny, bazalku, majoránku, senovku grécku, saturejku, mätu piepornú, bobkový list, chilli.
Solčanka je zeleninové ochucovadlo vyrábané na Slovensku v dedine Solčany pri Topoľčanoch. na rozdiel od podravky neobsahuje látky zvýrazňujúce chuť ako glutamán sodný, guanylan disodný, inozinan disodný. Obsahuje aj bylinky ako pamajorán, ligurček, saturejka, bazalka, materina dúška, medovka, tymián, petržlenová a zelerová vňať. A je zo zníženým obsahom sodíka.
Ale namiesto solčanky použi soľ a ak nezoženieš adžiku, tak aj zmes gyros korenín poslúži.
Ďakujem za Tvoje slová uznania, budem sa tešiť, keď tento "môj" kebab vyskúšaš ako Ti bude chutiť.
eviana
@pusta , pozrela som Tvoj recept, vieš, že som s pečením totálny začiatočník, ale veľmi sa mi páčia Tvoje pita chlebiky, uložila som si a niekedy si snáď na ne trúfnem, ďakujem za krásnu inšpiráciu :)
A ďakujem aj za Tvoje slová uznania a hviezdičky ♥
tiginko
ozaj, počuli ste, že pred pár dňami v Berlíne zomrel stvoriteľ Kebabu? Bol to Turek a vymyslel ho pred 50 rokmi. Pôvodne sa podával s ryžou a kvôli stánkovému predaju ho začali dávať do placiek a chlebov.... to len ako zaujímavosť :-)
eviana
@pusta , veľmi Ti ďakujem za linky na domácu adžiku, nesmierne rada ich využijem, túto zmes korenia milujem :)
eviana
@tiginko , vidíš... ani som netušila a vlastne som si takto uctila jeho pamiatku, veď treba mu uznať, dobre to vymyslel :)
eviana
@alex37 , ja som to až dnes našla na webe... v každom prípade česť jeho pamiatke.
eviana
@nazarboncuk , tento mnou pridaný recept je hlavne "prudko domáca verzia" kebabu :) Ale ďakujem za upresnenie :)
brambora
aj ja som zatial naj kebab jedla v Senci. :D Tusim mame rovnake chute.
zolik
@eviana Vdaka za podrobne vysvetlenie, uz som "v obraze" ;-)
@pusta Tebe vdaka za prilozene links na chmeli-suneti a adzika
eviana
@zolik , niet za čo, bolo mi potešením :) Daj potom vedieť ako chutilo :)
eviana
@brambora , dobre vedieť, že máme rovnaké chute ... Vyskúšaj niekedy aj tento môj, som presvedčená, že Ti zachutí tiež :)
zolik
@eviana "slovensky" kebab z kuracich prs nalozeny, joghurtovy dressing zamiesany (len uz na zahrade nemam petrzlenovu vnat tak som tam svihla mätu priepornu) a odlozeny v chladnicke. Uz teraz sa psychicky pripravujem na recept pita chlieb od @pusta. Myslim, ze s ladovym salatom by sa k Tvojmu kebabu super hodil.
janger
@eviana , tuto tvoju lahodku iste niekedy vyskusam :-). My tu mame vela obchodikov, hlavne vo vacsich mestach, kde predavaju original kebab a pod. Ale aj takto domaco pripraveny chuti na 100% vyborne...Inac ten, co doner kebab vymyslel, zevraj vobec na tom nejako nezbohatol, nedal si to patentovat...
zolik
@janger urob! ja som robila vcera z kuracich prs 24 hodin odlezanych a vyborny (dala som iba susene chilli, gyros a sol)! k tomu pita chleby od @pusta z polovicnej davky (boli 4 kusy) tiez vyborne! a namiesto kapusty ladovy salat s cesnakovo-joghurtovym dressingom podla @eviana a tiez super. Aj som nafotila ako dokaz, len tie fotky z kamery neviem dostat do tohto mojho zazraku znacky "Jablko".
eviana
@zolik , Ty si ale akčná, teším sa, že Ti táto moja prudko slovenská verzia kebabu zachutila... krásne si ju posunula do ďalšieho levelu, ďakujem za Tvoj milý komentár :)
eviana
@janger , budem rada ak vyskúšaš a ešte radšej keď zachutí... veď predsa domáce je domáce... ďakujem za milé slová a pozdravujem do NL :)
zolik
@eviana Pekny pozdrav aj z CH. Dakujem za "Level". A aj za dobry recept.
janicayasir
prosim vie mi niekto povedat kde kupim adziku ? zatial som hladala len v tescu ale nenasla som (aj na nete ale to by trvalo kym by to prislo) vo vareni som uplny novacik takze som trosku stratena, dakujem vopred za info :)
eviana
@janicayasir , ja som ju zvykla kupovať kedysi na Miletičke v Bratislave, ale párkrát som na ňu natrafila aj v Kauflande. Ale nie je problém si ju objednať, napr. tu:  www.en4you.sk/koreniny/adzika-30-g/...

alebo tu:  www.tee.sk/tee/eshop/31-1-KORENIE/0/5/3100-KORENIE...

Je to výborná zmes, mám ju rada, nielen do kebabu ale na rôzne mäsá aj guláše... držím palce aby si sa k nej dostala, keď budeš potrebovať poradiť, hocikedy sa na mňa môžeš obrátiť :)
janicayasir
dakujem pekne za info, pojdem pozriet do kauflandu (kedze som z Kosica Mileticka je odo mna dost daleko :D) dufam, ze ju tam najdem, neskor sa ozvem ako dopadol moj prvy kebab :))
janicayasir
takze adziku som nenasla (resp. ju nemali) ale urobila som to bez toho a musim povedat ze recept je uplne super a bolo to vynikajuce (prvykrat som nieco take robila takze som na seba hrda ze som to zvladla dobre) a dakujem este raz za skvely recept myslim ze tuto stranku budem navstevovat aj castejsie prajem pekny den :))
adriana78
dnes som robila a bolo to suprovééé .... vyrovnal sa gyrosu, ktorý som jedla na Balatone, a ten bol pre mňa zatiaľ TOP :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia