Zemiakové opekance

Kartoffelzwuler- bavorské zemiakové opekance so škoricou (fotorecept)

Autor receptu: archaa

Milujem tieto prastaré poklady bavorskej kuchyne. Kartoffelzwuler sú jednoduché, nenáročné na ingrediencie, rýchle a neskutočne sýte jedlo. Využiť môžete už uvarené zemiaky v šupke. Dnes vám ponúkam ich verziu na sladko, bohato posypanú práškovým cukrom a škoricou, avšak tieto opekance sa v Bavorsku podávajú aj v slanej verzii, ako príloha k bravčovému pečenému mäsu či kyslej kapuste. Akokoľvek sa už Kartoffelzwuler rohodnete vyskúšať, určite neoľutujete. Základné ingrediencie sú vždy rovnaké:

4
porcie
5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najlepšie deň vopred v šupke uvarené zemiaky zbavte šupky a nastrúhajte ich do misy na hrubšom strúhadle. Pridajte k ním múku a rukami ich jemne premiešajte, aby sa všetko obalilo. Tento krok je veľmi dôležitý, aby boli opekance úžasne chrumkavé.
  2. V panvici nechajte rozpustiť maslo alebo bravčovú masť.
  3. Teraz vložte do panvice pripravené nastrúhané zemiaky premiešané s múkou, avšak len toľko, koľko sa vám práve zmestí. Po jednej várke pokračujte odznova s novou várkou.
  4. Zmes miešajte a opekajte pekne doružova a dochrumkava.
  5. Opekance naservírujte na tanier, bohato posypte práškovým cukrom, škoricou a podávajte s jablkovou výživou alebo jablkovým kompótom.