Karí zelenina s kuracím mäsom (fotorecept)

Autor receptu: mrnousik

A zas ten zeler. Tento recept odporúčam na leto ako veľmi ľahký obed, poprípade večera. Nevyzerá síce "vábivo", ale zato chuťovo a hlavne výživovo je veľmi dobrý. Na obed sa vzhľadom na vyšší podiel kuracieho mäsa (bielkoviny) hodí, ak na raňajky bolo jedlo s nízkym podielom bielkovín (teda nie vajičko alebo hydinová šunka). Aspoň ja to tak dodržiavam, ale v závislosti aj od toho, koľko dennej aktivity vyvíjate a či chudnete alebo len udržiavate.

2-3
porcie
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Kuracie mäso si nakrájam na tenučké slíže, pokvapkám olivovým olejom a pokorením čiernym korením, kari, kajenským korením (podľa chuti, nemusí byť), zázvorom (štipka). Ešte nesolím, nech mi nepustí zbytočne vodu. Zabalím na chvíľu do igelitu.
  2. A ide sa na prípravu zeleniny. Zeler, kalerab a mrkvu si nastrúham na väčšie slíže. Jemne posolím, pokorením kari a zázvorom a nechám chvíľu odstáť.
  3. Zatiaľ si mäso opečiem na neriľnavej panvici aby sa uzavrelo. Nie dlho, aby nebolo suché, lebo sa bude ešte dusiť so zeleninou. To čo sa zdá byť pripalené, to je korenie :)
  4. Do mäsa primiešam zeleninu, ktorá trocha zvlhla a pustila vodu. Doložím kukuricu a trochu olivového oleja a podlejem asi deci vínom. Premiešam a necham takto na strednom ohni chvíľu podusiť. Občasne premiešam, aby sa chute spojili. Podľa chuti dokorením ešte kari, zázvorom, ak je to suchšie, tak cvrknem tam trochu vína. Vzniknúť by z toho mala takáto masa, zeleninka by mala byť polochrumkavá, nie rozvarená.
  5. Na záver by som ešte dodala, že sa blíži sezóna a kaleráb, mrkva, petržlen a zeler nepatria len do kuracej polievky, ale z týchto skvostov záhrady sa dajú vyrobiť naozaj veľmi zaujímavé pokrmy, hlavne pre dámy, ktoré sa chcú pýšiť pekným telom v plavkách :) Vďaka tejto zelenine obed zasýti a celá panvica má len 1400 kJ (38g bielkoviny, 26g sacharidy, 7g tuk).
  6. Suroviny s receptom v kóde do mobilu.