Karfiolový perkelt
Karfiolový perkelt - rýchly a chutný (fotorecept)
Autor receptu: frezia68
Spomienka na krstných rodičov z Jelšavy, ktorí ma naučili jesť raky, ale aj perkelt zo zelenej fazuľky či karfiolu.* A v každom ich
jedle dominovali štipľavé papričky. Pri krájaní červenej papričky do polievky a jedení, sesternici tiekli slzy, ale veľmi
vychutnávala. Ja dodnes až také štipľavé nemusím, ale trocha postraším skoro každé jedlo.
Postup
- Urobím základ. Nakrájanú slaninu orestujem, pridám nasekanú cibuľku a prepražím. Karfiol nemá výraznú chuť, tak ho trocha vylepším. Pridám kvalitnú mletú červenú papriku a podlejem horúcou vodou alebo vývarom. Potom nakrájanú zelenú papriku a paradajky (podľa množstva stravníkov), zelenú cibuľku, štipľavú papričku, mleté korenie, soľ a podusím. To je základ omáčky.
- Karfiol rozoberiem na malé ružičky a podusím asi 10 minút, lebo mám rada chrumkavý. Podľa potreby podlievam...
- A príloha podľa chuti, ja bezlepkové cestoviny a do 30 minút je ľahký obed hotový. Pretože nemám viac obrázkov, pridávam jeden, ktorý ma zaujal pri turistike.
- A posledný obrázok - Lačnovský kaňon, kde je krásna príroda a mňa očarila pri jeho návšteve s JDS. Lebo sme turistiku zvládli aj s boľavými kĺbmi a všetkými zdravotnými neduhmi. Kto vyskúša recept, tak dobrú chuť a opatrujte sa, lebo horúčavy nastupujú.