Zeleninová polievka
Karfiolovo-zelerová polievka s doplnkami (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Variabilita s rcp „Dedkova miLilliová polievka“, obľuby mojej vnučky, princezničky Lillinky, už od útleho detstva, spoločne s bratom
Samkom. Dnes som využil zvyšok z „karfiolového steaku“ a stonkový zeler. Postupne som pridával, na čo som „natrafil“ v chladničke.
Výsledok bol „superprudko jedlý“, tak ako ho má rada aj naša spoločná priateľka @Sovka62, lebo vo finálnom predvedení „stojí“ lyžica.
He-he, aká bude zajtrajšia konzistencia tejto „polievky“, keď v nej napuchnú ňočky z hrubej SVK múky.
6-8 porcií |
15 minút príprava |
25-30 minút tepelná úprava |
Postup
- Vzorová prehliadková jednotka ingrediencií „NÁSTUP“; podľa obr. je zrejmé, že som začal vymiešaním cesta na maslové ňočky (maslo ako prvé, pokrájané na kocky, aby zmäklo a vajíčka na pult aby získali teplotu kuchyne a po 90÷120´ všetko ostatné), bez pridania vody a nechal ho odpočívať, lebo vplyvom „sódybiky“ cesto ešte „podrastie“.
- Do hrnca som postrúhal stredne veľkú žltú cibuľu, zalial ju 2÷3 PL avokádového (nemusí byť práve ten) oleja, pridal lyžicu_dve kuracej masti a 3÷4´ orestoval (ak trošku zaostrite svoj zrak, tak ju uvidíte tam niekde v tej pare) a dal prevariť zo tri litre vody.
- Medzičas som využil na pokrájanie zelerových stonkov, ktoré som následne presypal k „nasosanej“ cibuli a po premiešaní opäť nechal 3÷4´ skamarátiť sa s cibuľou.
- Teraz nasledovali karfiolové „ružičky“ a po premiešaní hneď aj
- koreniny => soľ, čerstvo mleté čierne korenie, sladká mletá červená (zhodou okolností údená, „Urblík z KN“) paprika, korenie na kuracinu.
- Po premiešaní už aj pretlačené strúčiky cesnaku; nasledovalo 10÷12´ dusenia (podľa zásad aj @Stefanm som sa samozrejme priebežne postaral o použitý riad a ostatné nepotrebné pomôcky), počas ktorých zelenina „pustila šťavu“,
- tak som ju zalial pripravenou vriacou vodou a nechal 2÷3´ prevrieť (po ľavej ruke sú pokrájané lístky petržlenovej vňate, sterilizovaný hrášok a karotka a cesto na ňočky).
- Sterilizovaná zelenina nepotrebuje veľa času na varenie, tak putovala do polievkového základu až na záverečný „špurt“.
- Teraz mi „periférna pamäť“, moja vzácna krajšia ½ pripomenula, že v chladničke „straší“ zvyšok koriandra, tak som ho okamžite pokrájal a pridal ku kamarátom v hrnci.
- Cesto si náležite odpočinulo, tak som ho cez „haluškátor prepašoval“ do vriacej polievky,
- v ktorej vyplávali na povrch a po premiešaní
- vytvorili krásnu záverečnú scenériu.
- Hotová zelerovo¬_karfiolová s polievka s „aditívami“, ozdobená zvyškom petržlenovej vňaťky sa podávala dvojici hrkútajúcich hladných a „prdôchov“ (pracujúcim dôchodcom), ktorej véééééééľmi chutila.
- Tak a ešte jeden detail!