Zeleninová polievka

Karfiolovo-zelerová polievka s doplnkami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Variabilita s rcp „Dedkova miLilliová polievka“, obľuby mojej vnučky, princezničky Lillinky, už od útleho detstva, spoločne s bratom Samkom. Dnes som využil zvyšok z „karfiolového steaku“ a stonkový zeler. Postupne som pridával, na čo som „natrafil“ v chladničke. Výsledok bol „superprudko jedlý“, tak ako ho má rada aj naša spoločná priateľka @Sovka62, lebo vo finálnom predvedení „stojí“ lyžica. He-he, aká bude zajtrajšia konzistencia tejto „polievky“, keď v nej napuchnú ňočky z hrubej SVK múky.

6-8
porcií
15 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Vzorová prehliadková jednotka ingrediencií „NÁSTUP“; podľa obr. je zrejmé, že som začal vymiešaním cesta na maslové ňočky (maslo ako prvé, pokrájané na kocky, aby zmäklo a vajíčka na pult aby získali teplotu kuchyne a po 90÷120´ všetko ostatné), bez pridania vody a nechal ho odpočívať, lebo vplyvom „sódybiky“ cesto ešte „podrastie“.
  2. Do hrnca som postrúhal stredne veľkú žltú cibuľu, zalial ju 2÷3 PL avokádového (nemusí byť práve ten) oleja, pridal lyžicu_dve kuracej masti a 3÷4´ orestoval (ak trošku zaostrite svoj zrak, tak ju uvidíte tam niekde v tej pare) a dal prevariť zo tri litre vody.
  3. Medzičas som využil na pokrájanie zelerových stonkov, ktoré som následne presypal k „nasosanej“ cibuli a po premiešaní opäť nechal 3÷4´ skamarátiť sa s cibuľou.
  4. Teraz nasledovali karfiolové „ružičky“ a po premiešaní hneď aj
  5. koreniny => soľ, čerstvo mleté čierne korenie, sladká mletá červená (zhodou okolností údená, „Urblík z KN“) paprika, korenie na kuracinu.
  6. Po premiešaní už aj pretlačené strúčiky cesnaku; nasledovalo 10÷12´ dusenia (podľa zásad aj @Stefanm som sa samozrejme priebežne postaral o použitý riad a ostatné nepotrebné pomôcky), počas ktorých zelenina „pustila šťavu“,
  7. tak som ju zalial pripravenou vriacou vodou a nechal 2÷3´ prevrieť (po ľavej ruke sú pokrájané lístky petržlenovej vňate, sterilizovaný hrášok a karotka a cesto na ňočky).
  8. Sterilizovaná zelenina nepotrebuje veľa času na varenie, tak putovala do polievkového základu až na záverečný „špurt“.
  9. Teraz mi „periférna pamäť“, moja vzácna krajšia ½ pripomenula, že v chladničke „straší“ zvyšok koriandra, tak som ho okamžite pokrájal a pridal ku kamarátom v hrnci.
  10. Cesto si náležite odpočinulo, tak som ho cez „haluškátor prepašoval“ do vriacej polievky,
  11. v ktorej vyplávali na povrch a po premiešaní
  12. vytvorili krásnu záverečnú scenériu.
  13. Hotová zelerovo¬_karfiolová s polievka s „aditívami“, ozdobená zvyškom petržlenovej vňaťky sa podávala dvojici hrkútajúcich hladných a „prdôchov“ (pracujúcim dôchodcom), ktorej véééééééľmi chutila.
  14. Tak a ešte jeden detail!