Karfiolové lievančeky
Autor receptu: jamalinka
Mám 8 ročného vnúčika, ktorý nezje mäso ani nič čo je mäsom cítiť, tak mu stále vymýšľame bezmäsité jedlá. Včera som mu urobila také malé lievance z karfiólu, povedal mi (a to mi vždy opakuje ak mu niečo nové pripravím, aby som si už konenčne otvorila reštauráciu), možno príde recept niekomu vhod.
Postup
- Karfiól krátko povaríme vo vode s pridaním trošku soli alebo 1/2 kocky bujónu (zaleží od množstva karfiólu), scedíme a schladíme studenou vodou, odkvapkáme na site. Vidličkou roztlačíme v miske, pridáme vajíčka, múku, otruby, postrúhané zemiaky, cesnak, hrášok, vegetu (nemusí byť) a zamiešame. Teflonovú panvicu si zohrejeme na požadovanú teplotu, nalejeme ( nastriekame rozprašovačom) olej a urobíme na panvičke 4 lievančeky, necháme upiecť, aby mali takú kôrku, otočíme a tiež pripečieme. Potom podlejeme troškou 0,5 - 1 dcl teplou vodou a necháme pod pokrievkou vydusiť, ja som opakovala asi 3x. Lievančeky otáčame. Keď už sa nám podusili (aby neboli surové múka, zemiaky, otruby) pridáme ešte trošku oleja a necháme ich ešte opiecť, aby boli chrumkavé. Popis je zložitý, ale v skutočnosti je to raz dva.
- Na teplý plytký tanier si dáme 4 ks lievančekov, na každý dáme za 1 veľkú lyžicu syru cottage, posypeme posekanou čerstvou pažitkou, ozdobíme na plátky pokrájanou rajčinou a uhorkou. Je to naozaj veľmi pekné na tanieri ale hlavne chutné. Vyskúšam aj z cukiny, ktorá mi už rastie v záhrade.