Karé s chrumkavou kôrkou a špenátom (fotorecept)

Autor receptu: paploska

Zostalo mi karé z Vianoc. Prehnala som to s množstvom, a keďže rezne až tak nemusíme :-) vyskúšala som niečo ľahšie. Karé môžete nahradiť krkovičkou a celé to bude to šťavnatejšie ale aj mastnejšie. Lahodný špenát sa hodí k rybe, steaku alebo si ho dajte len samotný.

5
porcií
60 minút
príprava
45 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Karé jemne narežeme a votrieme doň soľ. Rozmarín rozdrvíme v mažiari a polovičku votrieme do otvorov v karé. Razmarín by mal byť čerstvý, ale ja som si vystačila aj so sušeným.
  2. Do mažiara pridáme očistený cesnak a horčicové zrniečka (môžete ich vymeniť za feniklové zrniečka) a celú zmes rozdrvte. Vzniknutú masu votrite do mäsa. V pekáči si pripravte olivový olej zmiešaný s balzamovým octom, červenou cibuľou a bobkovým listom. Mäso "vyváľajte" v octovom náleve a nechajte aspoň 30 min. odležať v pekáči v chladničke.
  3. Zatiaľ si pripravte rúru. Musí byť vyhriata na najvyššom stupni, u mňa je to 250. Po odležaní mäso dajte na mriežku a pod ňu nezabudnite dať pekáč s olejovo-balzamovou zmesou a cibuľou. Ak potrebujete omáčku, tak tam pridajte aj zeler, opečené kosti z karé a mrkvu. Do spodného pekáča nezabudnite pridať vodu, inak to zhorí.
  4. Na najvyššej teplote pečte karé 15 min (zavisí to od hmotnosti mäsa), potom teplotu znížte na cca 200 st. a pri váhe 600 g pečte asi 40 min. Kontrolujte zafarbenie kôrky.
  5. Na olivovom oleji a masle (dávam ghee) osmažíme na jemno posekanú cibuľku, pridáme hrášok a biele víno. Povaríme pár minút a pridáme špenát. Samozrejme najchutnejší je čerstvý, ale dobre poslúži aj mrazený. Necháme to pár minút dusiť a dochutíme soľou a čerstvo pomletým čiernym korením. Labužníci pridajú v závere ešte poriadny kus masla, ale mne to stačí bez ďalšieho tuku :-) Pre milovníkov špenátu to bude naozaj pochúťka :-) Dobrú chuť.